Zadania rozne(powtorzenie do matury)
evoq: Druto o dlugosci 1m przecieto na dwie czesci. Pierwsza czesc wygieto tak, ze utworzyla
ramke w ksztalcie kwadratu, z drugiej czesci utworzono ramke w ksztalcie prostakata, w
ktorym eden bok byl dwa razy dluzszy od drugiego. Podaj dlugosc kazdej z czesci drutu,
jesli wiadomo, ze suma pol powstalych figur ograniczonych ramkami jest minimalna.
Nie mam pojecia jak to zrobic, narazie jedyne na co wpadlem to ulozyc rownanie:
4a+6b=1m
4a- obwod kwadratu
6b- obwod prostokata( 2(b)+2(2b))
drugie rownanie mi nie wychodzi bo nie rozumiem jak to zinterpretowac. a2+2b2=?(czemu
sie rowna)
12 lut 22:41
Bogdan:
Rzeczywiście, 4a + 6b = 1, stąd wyznaczamy a lub b.
Wyznaczmy b: b = (1 - 4a) / 6.
S - suma pól.
S = a2 + 2b2 stąd S = a2 + 2* [(1 - 4a) / 6]2
Widzimy, że suma S zależna jest tylko od a, możemy więc zapisać:
S(a) = (17/9)a2 - (4/9)a + 1/18, to jest funkcja kwadratowa, której wykresem jest
parabola posiadająca minimum w wierzchołku, czyli dla a = 2/17 = 4/34.
Wobec tego b = 3/34.
Sprawdzenie: 4*(4/34) + 6*(3/34) = 16/34 + 18/34 = 1
Odp: Część drutu, z której wykonano kwadrat ma długość 16/34 m, na prostokąt
wzięto 18/34 m tego drutu.
12 lut 23:14
evoq: dzieki
12 lut 23:21