wyznacz iloraz ciągu geometrycznego??
Justi: suma a1 i a4 wyrazów ciągu geometrycznego wynosi 26 a suma a2 i a3=24. wyznacz iloraz
12 lut 13:38
Bogdan:
Dzień dobry.
1. a1 + a1q3 = 26 → a1(1 + q3) = 26
2. a1q + a1q2 = 24 → a1(q + q2) = 24
Dzielimy równania stronami:
a1(1 + q3) 26
---------------- = -----
a1(q + q2) 24
Skracamy przez a1 i mnożąc "na krzyż" otrzymujemy równanie:
24q3 + 24 = 26q + 26q2 → 24q3 - 26q2 - 26q + 24 = 0
teraz trzeba tylko rozwiązać otrzymane równanie.
12 lut 14:46
Justi: Dziekuję bardzo
12 lut 15:02