Znaleźć wartości parametru m.
Karol: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 - (2m-1)x + m2 - 4 = 0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste mniejsze od 4?
Chyba wiem jak to zrobić, ale nie jestem pewien co do założeń. Mółby mi ktoś pomóc? Z
góry dziękuje.
12 lut 16:02
piotrek: wczoraj Ci to rozwiazalem, poszukaj..
12 lut 18:38
Bogdan:
Dane są liczby p, q, p < q, oraz dany jest trójmian ax2 + bx + c.
Wierzcholek paraboli W=(xw, yw), xw = -b/(2a).
A. Jeśli pierwiastki trójmianu są większe od p to zachodzą założenia:
1. a ≠ 0
2. Δ > 0
3. a*f(p) > 0
4. -b/(2a) > p
B. Jeśli pierwiastki trójmianu są mniejsze od q to zachodzą założenia:
1. a ≠ 0
2. Δ > 0
3. a*f(q) > 0
4. -b/(2a) < q
W tym zadaniu a = 1, b = -(2m - 1), c = m2 - 4, q = 4.
12 lut 18:53