Suma kwadratów 3 kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155. Wyznacz te liczby.
Martyna: Suma kwadratów 3 kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155. Wyznacz te liczby.
Pewnie łatwe tylko ja za głupia na to jestem.
12 lut 17:37
Martyna: Da rade ktoś ?
12 lut 17:55
Eta:
Już Ci dawałam wskazówki w poprzednim poście!
kolejne liczby nieparzyste to
2n -1, 2n +1, 2n +3 gdzie n€N
( 2n-1)2 + (2n+1)2 + (2n +3)2 = 155
4n2 -4n +1 +4n2 +4n +1 + 4n2 +12n +9=155
12n2+12n - 144=0 /: 12 n2 +n - 12 =0 Δ= 49 √Δ=7
n1 = ( -1 +7)/2 = 3 n2 =( -1 -7)/2 = -4 --- odrzucamy
więc n= 3
to liczby te są : 2*3 -1= 5 2*3+1= 7 2*3+3=9
odp: 5 , 7 , 9
spr: 52 + 72 +92= 25 +49 +81=155
12 lut 18:06
piotrek: kolejne liczby nieparzyste
2n+1
2n+3
2n+5
(2n+1)2 + (2n+3)2 + (2n+5)2 =155
4n2 + 4n +1 + 4n2 + 12n + 9 + 4n2 + 20n +25 =155
12n2 + 3n -10=0
n1= -5
n2= 2
z tego wynika ze kolejne liczby nieparzyste wynoszą: -9;-7;-5 lub 5;7;9
12 lut 18:08
piotrek: Eta, czemu dalas zastrzezenie, ze n€N ?
chyba moze to byc rowniez liczba calkowita
12 lut 18:16
Eta:
Masz rację Piotrek!
Pomyślałam o liczbach naturalnych, a w zad. ś tylko ,że liczby nieparzyste
Więc n€C czyli n= - 4 też przyjmujemy!
Nie doczytałam dobrze zadania Dzięki za poprawkę !
12 lut 18:21
Matematyk: Eta zrobiła dobrze, ponieważ o liczbach nieparzystych mówimy tylko w zakresie liczb naturalnych
lub szerzej liczb całkowitych nieujemnych.
7 gru 19:28
qqq: β√2
11 cze 21:41