f
karolina: dla jakich funkcji liniowych osią symetrii wykresu tych funkcji jest oś Ox a dla jakich
oś Oy

?
12 lut 20:39
Bogdan:
Funkcja liniowa, to funkcja f(x) = ax + b, x € R.
Jej wykresem jest linia prosta.
Jeśli linia prosta jest symetryczna względem osi x, to istnieje tylko jeden taki
przypadek:
a = 0 i b = 0, czyli f(x) = 0. To prosta pokrywająca się z osią x.
Jesli linia prosta jest symetryczna względem osi y, to istnieje nieskończenie wiele
takich prostych, są to proste, dla których a = 0, czyli f(x) = b.
We wszystkich tych przypadkach są to funkcje stałe.
Przy okazji widać, że prosta y = 0 jest jednocześnie symetryczna względem osi x
i osi y.
12 lut 23:39