matematykaszkolna.pl
oblicz pole trójkąta znajdującego się w sześciokącie asia: oblicz pole trójkąta znajdującego się w sześciokącie foremnym jeżeli zbudowany jest na dwóch bokach tego sześcokąta 6 cm
12 lut 20:25
asia: pomocy prosze pomuszcie mi z tym zadaniem
12 lut 20:28
Bogdan: Jeśli w sześciokącie foremnym o boku a połączymy wszystkie wierzchołki przekątnymi, to zobaczymy 6 trójkątow równobocznych o boku a. Pole trójkąta znajdującego się w tym sześciokącie i zbudowanego na dwóch jego bokach jest równe polu trójkąta równobocznego o boku a, czyli P = a23/4.
12 lut 20:32
Bogdan: Przy okazji - piszemy pomóżcie, a nie pomuszcie emotikonka
12 lut 20:33
asia: sory ale sie śpieszyłam dzięki za pomoc a mógłbyś jaśniej
12 lut 20:40
Bogdan: Narysuj sześciokąt foremny to zobaczysz rozwiązanie.
12 lut 20:48
asia: czekam na bardziej zrozumiałą wypowiedz prosze
12 lut 20:50
asia: narysowałam i jak to dalej obliczyć?
12 lut 21:01
Bogdan: Widzisz w tym sześciokącie 6 równobocznych trójkątow o boku a. Zaznacz w tym sześciokącie mocniejszą kreską dwa sąsiednie boki i tą samą kreską połącz ich końce, zobaczysz swój trójkąt. Jest to trójkąt równoramienny, w którym ramionami są boki oznaczone literką a, a podstawą jest odcinek złożony z dwóch wysokości trójkątów równobocznych o boku a. To tak, jakbyśmy rozcięli trójkąt równoboczny o boku a wzdłuż wysokości i te dwa trójkąciki złożyli na nowo w nowy trójkąt, który kształtem jest identyczny z Twoim trójkątem zaznaczonym w sześciokącie grubszą kreską. Czy już to widzisz?
12 lut 21:18