Oblicz
kakol: 5 log
53+log
54=
Mi wyszło log
5972 nie wiem czy dobrze

I jak na podstawie tego wyliczyć teraz x. log
5972=x <==> 5
x=972
12 lut 18:14
piotrek: z tego co sobie na szybko liczę to dobrze to masz. to ostatnie przeksztalcenie -->
5
x=972 tez jest dobre
mozesz tez liczyc w ten sposob: log
5972 = ln972/ln5
12 lut 18:22
kakol: To X wynosiłby 194 i 4/5 ?
12 lut 18:27
piotrek: nie, nie mozna tak dzielic ( 972/5)
ln972/ln5 = 4,274
12 lut 18:33
piotrek: mozesz jeszcze podstawic za tego x w wykladniku i sprawdzic
12 lut 18:34
kakol: Jak obliczyles te 4,274? i co to jest te "ln"
12 lut 18:38
piotrek: nie ja, kalkulator wyliczyl

ln to logarytm naturalny, o podstawie e
12 lut 18:45
kakol: Cholera mam 3 zadania i właśnie w każdym mam problem z obliczeniem tego X:

5
x=972
10
x=80
10
x=3
wiem że to polega na tym np. :
4
x=0,5
2
2x=1/2
2
2x=2
-1
2x=-1 /:2
x=-1/2
i nie umiem wyprowadzić tego x w tych 3 powyzej
12 lut 18:53