funkcja kwadratowa
Rowni: Dla jakiej wartości parametru m suma kwadratów rozwiązań równania x2 + mx + 4 = 0 jest
dwa razy większa od sumy tych rozwiązań?
12 lut 19:23
Eta:
Witam! już takie zadanko pisałam dwa dni temu!
( szkoda ,że nie chce Ci się przeglądać zadań z forum,
jest ich tutaj mnóstwo i można się wiele przez to nauczyć
i samodzielnie otrzymać rozwiązania.
Podaję wskazówki naprowadzające:
x1 +x2 = -b/a x1 *x2 = c/a ( czyli wzory Viete'a)
teraz:
x12 +x22 = 2(x1 +x2)
gdzie x12 +x22 = (x1+ x2)2 - 2x1 *x2
zastosuj wzory Viete'a i oblicz "m"
Powodzenia
12 lut 19:39