Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej wiedząc, żę
Gocha: 2.31.
Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej wiedząc, żę:
a) Funkcja ma jedno miejsce zerowe oraz do jej wykresu należą punkty A(1,1) B(2,0)
b) Funkcja ma jedno miejsce zerowe równe (-3) i do jej wykresu należy punkt B(-2,2)
DZIEKUJE WAM Z GÓRY LUDZISKA
12 lut 18:50
Gocha: Chyba naprawde trudne skoro nikt nie jest w stanie tego zrobić

a nauczyciele od nas
wymagają...
12 lut 19:13
Bogdan:
Nie jest trudne, a banalne i dlatego nikt tego do tej pory nie ruszył licząc, że sama
je rozwiążesz.
a) f(x) = ax2 + bx + c.
Funkcja ma jedno miejsce zerowe wted, gdy Δ = 0.
Postać iloczynowa tej funkcji: f(x) = a(x - xo)2, xo - miejsce zerowe.
Identycznie wygląda postać kanoniczna.
Wstawiamy do tego wzoru współrzędne podanych punktów i rozwiązujemy
układ równań:
1. 1 = a(1 - xo)2
2. 0 = a(2 - xo)2
Wyjaśniać drugie zadanie?
12 lut 19:30