cx
karolina: czternastoletni jacek za rok będzie trzy razy starszy od swego brata. za ile lat bedzie
od niego dwa razy starszy
12 lut 18:46
Bogdan:
Teraz Jacek ma 14 lat, jego brat x lat.
Za rok Jacek będzie miał 15 lat, jego brat (x + 1) lat oraz 15 = 3*(x + 1), stąd x =
4.
Teraz brat ma 4 lata i pamiętamy, że Jacek ma teraz 14 lat.
Za y lat Jacek będzie miał (14 + y) lat, a jego brat (4 + y) lat
oraz 14 + y = 2*(4 + y), czyli 14 + y = 8 + 2y, stąd y = 6.
Odp. Za 6 lat Jacek będzie miał 20 lat, jego brat 10 lat, Jacek będzie wtedy
2 razy starszy od brata.
12 lut 20:25