WIELOMIANY
kingaaa: Wielomian W(x)=-x3+2x2-3x+a przyjmuje wartość 4 dla argumentu 1.
a) oblicz a.
b)rozłoż wieloman W(x) na czynniki możliwie najniższego stopnia.
c)rozwiąż równanie W(x)=0
12 lut 19:48
Bogdan:
Najpierw oblicz rozwiąż równanie W(1) = 4 z niewiadomą a i podaj wynik.
12 lut 19:51
kingaaa: w sensie ze W(1)=-13 + 2*12-3*1+a ?
12 lut 19:53
kingaaa: jeśli tak no to W(1)= -1+2-3+a
W(1)=-2+a
sory, ale kompletna ściana...
12 lut 19:56
kingaaa: chhhhyba, że...
W(1)=4
więc:
4=-2 +a
-a=-2-4
a=6 ?
12 lut 20:00
Bogdan:
Jaka ściana?
Przecież W(1) = 4, czyli -2 + a = 4
stąd a = 6
Więc W(x) = -x3 + 2x2 - 3x + 6
Potrafisz rozłożyć ten wielomian na czynniki?
12 lut 20:02
kingaaa: no tak zrobilam przeciez

tak tak, mialam z tym problem jedynie, choć jak teraz na to
patrze to nie bylo to trudne, aczkolwiek dziekuje za pomoc
12 lut 20:05
Bogdan:
12 lut 20:08
kingaaa: (-x3+2x2)-(3x-6)=0
-X2(x-2)-3(x-2)=0
(x-2)(-x2-3)=0
x-2=o -x2-3=0
x=2 -x2=3
x2=-3, a więc brak rozwiązania
12 lut 20:09
Bogdan:
Brak jedynie rozwiązania z równania x2 = -3, natomiast wielomian ma rozwiązanie,
które zresztą podałaś, to x = 2.
12 lut 20:12
kingaaa: tak tak wiem, to bylo do tego x2=-3
12 lut 20:21