Twierdzenie Talesa:Podobieństwa trójkątów-Proszę o pomoc!
Zbiciu: Mam takie zadanie:
Przekątne trapezu dzielą się w stosunku 3:4, a odcinkinek łączący środki jego ramion ma
długość 14 cm. Oblicz długość dłuższej podstawy trapezu.
Wskazówka. Długość odcinka łączącego środki ramion trapesu jest średnią arytmetyczną
długości jego podstaw.
Dodam, że rapez jest równoramienny a odcinek łączący oba ramiona jest poniżej punktu
przecięcia się dwóch przekątnych trapezu.
Nie mam pojęcia jak to zrobić. Główkowałem nad tym dłuższy czas, ale wychodziły mi
pierwiaski...Proszę o pomoc!
12 lut 17:51
Basia:
ABCD - Twój trapez
EF - odcinek łączący środki ramion
AB = a
CD = b
EF =14
S - punkt przecięcia przekątnych
CS / AS = DS / BS = 3/4 ( to wynika z tego, że EF leży poniżej S i z trści)
CS = DS = 3x
AS = BS = 4x
trójkąty ASB i CSD są podobne (bo ich boki są do siebie równoległe, czyli mają takie same
kąty)
a/b = 4x/3x = 4/3
a = 4b/3
ze wskazówki
(a+b)/2 = 14
a+b = 28
4b/3 +b =28
7b/3 =28
b = 28*3/7
b =12
a = 4*12/3 = 4*4 = 16
14 lut 23:00