Pomoc potrzebna :)
martina: Dwie piramidy mają jednakowe podstawy.W jednej krawędzie boczne nachylone są do podstawy
pod kątem 30 stopni,a w drugiej pod kątem 60 stopni.Stosunek tych objętości to:
12 lut 21:19
Bogdan:
H1 - wysokość niższej piramidy (o kącie nachylenia krawędzi do podstawy 30o).
H2 - wysokość wyższej piramidy (o kącie nachylenia krawędzi do podstawy 60o).
a - odcinek łączący spodek wysokości piramidy z dolnym końcem krawędzi bocznej.
PP - pole podstaw piramid.
H1 / a = tg30o → H1 = a√3/3.
H2 / a = tg60o → H2 = a√3.
Objętości piramid:
V1 = (1/3)PP * a√3/3.
V2 = (1/3)PP * a√3
V1/V2 = 1/3
12 lut 22:42