pomocy:(
Łukasz: Wykres funkcji y=ax+b przechodzi przez punkty A(0,0) B(-2,-4). Znajdź wzór tej funkcji.
12 lut 18:57
Kasik: podstawiasz pkt A i B do wzorU:
y=ax+b
0=a*0+b
-4=a*(-2)+b
i rozwiązujesz układ równań.....
powinna wyjść funkcja: y=2x + 0 czyli y=2x
12 lut 19:12
Bogdan:
Już o tym tu mówiliśmy, i to wielokrotnie.
Nie potrzeba w takim zadaniu rozwiązywać układu równań, czyli nie ma potrzeby
strzelać z armaty do komara.
Jeśli mamy wyznaczyć prostą y = ax + b zadaną przez dwa punkty A(x1, y1)
i B(x2, y2), to obliczamy a i wstawiamy obliczone a do wzoru: y - y1 = a(x - x1).
A więc:
a = (-4 - 0) / (-2 - 0) = 2
y = 2x
bo y - 0 = y i x - 0 = x
12 lut 19:20
Kasik: no ale przecież dobry jest mój wynik....a poza tym nie każdy chce(np. ja) zaprzątać sobie
głowę jakimiś wzorami których trzeba uczyć się na pamięć....Panie Bogdanie
12 lut 19:24
.: ale Twoj sposob rozwiazania jest typowo z podstawowki..
ale na pewno wejdzie Ci ten wzor do glowy jak bedziesz duzo takich zadan rozwiazywac
12 lut 19:36
Bogdan:
Jeśli można uzyskać wynik prościej i szybciej, z mniejszą liczbą działań
i przekształceń, szczególnie w sytuacjach, gdy jesteśmy ograniczenii czasem, np. podczas
sprawdzianu lub egzaminu, to nie ma co stosować metod bardziej czasochłonnych.
A z tym wzorem, to bez przesady. To prosty wzór, który i tak uczeń ma obowiązek znać.
Pozdrawiam.
12 lut 19:43