...
Kasia: Jak to zrobić


pomocy!

suma stu kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2, jest
równa 30950. Wyznacz najmniejszą i największą z tych liczb.
i od razu prosiłabym o wytłumaczenie, bo nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać
12 lut 15:06
Kasik: suma 100 kolejnych liczb: tutaj mozesz sama wybrać najmniejszą która przy dzieleniu przez
5 daje resztę 2. a1=7 (patrz: 7/5= 1 i 2 reszty) masz jeszcze takie dane z zdania
S100= 30950 i n=100 i rozwiązujemy:
Sn= (a1+an/2)*n
30950= (7 + an/2)*100 /*2 zeby się skróciło równanie po prawej stronie
61900=700 + 100an
61900-700=100an
61200=100an
612=an (i to jest ostatni wyraz bo 612/5=122 i 5 reszty)
SPR:
Sn= (7 + 612/2)*100
Sn=30950 czyli jest dobrze
12 lut 15:37
Kasia: tyle że 7/5 daje nam 1,4 a nie 1,2

a1 tytaj bedzie równe 6, a an=613. i bedzie sie
zgadzać.
pozdrawiam imienniczki
13 lut 11:31
Bogdan:
Dzień dobry.
Mamy ciąg arytmetyczny (an):
a1, r = 5
a100 = a1 + 99*5 = a1 + 495
suma S100 = (1/2) * 100 * (a1 + a100)
30950 = 50 * (a1 + a1 + 495)
619 = 2a1 + 495
a1 = 62
a100 = 62 + 495 = 557
Odp. Najmniejsza liczba = 62, największa = 557.
13 lut 15:36