rozwiaz uklad rownan..
Malutka82: Rozwiaz układ równan przy pomocy macierzy odwrotnej
∫5x - 2y = -4
∫4x - 2y = -6
12 lut 16:51
Basia:
czy to coś na początku obu wierszy to są całki czy to miał być nawias klamrowy ?
zakładam, że to drugie bo całki tu sensu nie mają
A, B, C to będą macierze
5 -2 x -4
A = B = C =
4 -2 y -6
Twoje równanie ma postać
A*B = C
detA = 5*(-2) - (-2)*4 = -10+8 =-2
czyli macierz A jest nieosobliwa i macierz A-1 istnieje
A-1*A*B = A-1*C
B = A-1*C
szukamy dopełnień algenraicznych
A11 = -2
A12 = -4
A21 = 2
A22 = 5
czyli
1 -1
A-1 =
2 -5/2
1*(-4) - 1*(-6) 2
A-1*C = =
2*(-4) -(5/2)*(-6) 7
czyli x = 2 y = 7
14 lut 23:22