2.25 Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=-1/2x^2 bx 2
Hubert: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=-1/2x
2+bx+2
a) Wyznacz wartość współczynnika a wiedząć, że do wykresu funkcji należy punkt A(-2,-27)
b) Oblicz miejsca zerowe trójmianu kwadratowego
c) Dla jakich argumentów funkcja osiąga wartości dodatnie ?
Zadanie dla zdolnych. Liczę na waszą pomoc, bo ja ani zdolny nie jestem, ani nie daje
sobie rady z tym zadaniem
12 lut 18:24
piotrek: w tym pierwszym podpunkcie to moze nalezy b obliczyc? bo a to juz masz podane, -1/2
12 lut 18:36
Hubert: błąd przy przepisywaniu. Masz rację tam jest "b" :=) Przepraszam za pomyłke.
12 lut 18:37
piotrek: no to podstawiasz wspolrzedne pktu A do wzroru funkcji
-27= -0,5 *(-2)2 +b(-2) +2
-27=-2b => b=13,5
z reszta sobie chyba poradzisz?;>
12 lut 18:42
Hubert: Nie bardzo, później wyliczam delte, następnie p i q, obliczam punkt w(x,x) tak ? Coś
jeszcze ?
12 lut 18:47
piotrek: p i q nie liczysz. p i q to przy monotonicznosci (rosnaca, malejaca)
wylicz deltę, potem pierwiastki, a na koncu rozwiaz -1/2x2+13,5x+2 >0
nierownosc da Ci odp na podpunkt c
12 lut 18:59