obliczyć dł boków trójkąta?
Justi: Pole trójkąta prostokątnego wynosi 200 cm kadratowych. Boki tworzą ciąg arytmetyczny,
oblicz długość tych boków?
12 lut 10:22
Eta:
a,b,c -- tworząciąg arytm a>0 b>o c>0
P=(1/2)*a*b = 200 cm2
a2 +b2 = c2 bo trójkąt prostokątny
z def. ciągu arytm. ( a +c)/ 2 = b to 2b= a+c
mamy układ trzech równań z a b i c
należy go rozwiązać tak;
a*b= 400
2b = a +c → c = 2b - a podstawiamy do trzeciego równania
a2 +b2 = c2 czyli a2 +b2 = (2b - a)2
to a2 +b2 = 4b2 - 4ab +a2 to 3b2 - 4ab =0
b( 3b - 4a)=0 to b=0 -- odrzucamy więc 3b= 4a
to b= (4/3)* a podstawiamy do pierwszego równania:
czyli; (4/3)*a *a = 400 to a2 =300 to a= 10√3 cm
to b= (4/3)* 10√3 = 40√3 / 3 cm
to c= 2b- a to c= 80√3 /3 - 10√3
to c= 80√3/3 - 30√3 to c= 50√3 /3 cm
odp: a = 10√3 cm b= 40√3 /3 cm c= 50√3 / 3 cm
spr.
P= (1/2)*a*b P= (1/2) * 10√3 * 40√3 /3 = 200 cm2
czyli ok.
12 lut 12:41
Justi: Dziękuję ci pieknie
12 lut 13:22