matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.6.2010
Zadania
Odp.
8
Edward:
Proszę o pomoc z fizyki, bo nie przejdę
2
silver:
potrzebuje pomocy przy dwoch zadaniach; 1. podstawa ostroslupa jest prostokat o wymiarach 4 i 6. kazda krawedz boczna tego ostroslupa
2
nikki:
Proste k i l są równoległe i l: y = 6 − 2x wówczas k : A) y=6x−2 B) y=−2+4x C) y=−2x+5 D) y=6x
1
kowal:
Bardzo bym prosił o opisanie sił, dlaczego tak działają itp na ciało w ruchu po okręgu w
12
Edward:
Fizyka Jak zmieni się siła wzajemnego oddziaływania dwóch ładunków jeżeli wartość q1 wzrosła 5 razy, a
8
hathor:
W dniu narodzin syna, ojciec złożył do banku 10000zł, tak aby na 21 urodziny syn mógł otrzymać 35000zł. Oprocentowanie w banku przez pierwsze 12 lat wynosiło 7% (w skali roku), a następnie
1
hathor:
Firma zdeponowała w banku pewną kwotę pieniędzy na 3 lata. Po tym okresie na koncie tej firmy było 238031,15zł. Wiedząc, że roczna stopa procentowa wynosi 20%, a odsetki kapitalizowane
0
hathor:
Pan Jan złożył do banku 5000zł. Po 18 miesiącach bank wypłacił 5495,52zł. Jakie jest oprocentowanie (w skali roku), jeżeli bank kapitalizuje odsetki co pół roku?
1
Olgala:
Zadanie z trygonometrii
1
1
(
−sinα)(
−sinα)*( tgα+ctgα )
cosα
sinα
7
nikki:
Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu: x*2 + y*2 + 2x − 6y − 10 = 0
1
ela:
a) log
2
(log100) b) 5
log5/log25
1
ela:
a) 3
1/2log
3
16
b) 27
log
3
2−1/3
9
Bardzo Prosze o pomoc ;(:
Do kalorymetru o masie 60g i cieple właściwym 920 j/kg*K wlano 180g wody o temperaturze 320C, a następnie wrzucono 44g lodu o temperaturze 00C. Końcowa temperatura wody po stopnieniu lodu
1
rf1t:
Sprowadź wyrażenie do postaci log
a
b+c:
35
kozapiotrek:
i kola w niego wpisane w równoległobok o krótszym boku długości 5 dm wpisano dwa jednakowe kola o promieniu dlugosci 2 dm, kazde styczne do trzech bokow rownolegloboku i do siebie.
3
mateos133:
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną kąt 30 o . Oblicz objętość graniastosłupa , wiedząc ,że przekątna ściany bocznej ma 8 cm.
1
pomocy:
W trójkącie ABC dane są |AC|=3, |kąta ABC|=30, |kąta BAC|=45. Oblicz pole tego trójkąta.
0
Laura:
Prosze ! Zrobi mi ktos zadania? Podalam ponizej..
6
ver:
Wyznacz pierwiastek wielomianu: Q(x)=9+x
2
6
michał:
32*−3 : 1/8*4 * do potęgi
4
antymatematyk:
Mamy 240 metrów bieżących siatki ogrodzeniowej. Chcemy ogrodzić prostokątny ogórdek o jak najwiekszej powierzchni. Jakie wymiary powinien mieć ogródek?
3
dag:
Znajdź ektrema nastepującej funkcji oraz punkty przegięcia odpowiadającej im krzywej
0
Laura:
Zadania 807 i 808 prosze sprawdzic bo sa rysunki. 809
5
Laura:
806. W trojkacie ABC dane sa: |kąt CAB|=|kat ABC|=70 stopni, |AB|=5. Oblicz |AD|, gdzie D jest srodkiem boku BC.
6
Aga:
Witam. Zrobiłam zadanie, lecz nie wiem do są do końca dobre. Proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawki. Paru podpunktów nie ogarniam, więc proszę o pomoc przy okazji. Orłem z matematyki
0
Laura:
805. Podstawy trapezu maja dlugosci 10 i 15 a ramiona sa rowne 6 i 8. Oblicz dlugosci przekatnych tego trapezu.
1
Laura:
804. W trojkacie o bokach dluosci 4, 8 i 10 poprowadzono srodkowa laczaca wierzcholek z najdluzszym bokiem. Oblicz dlugosc tej srodkowej.
2
Laura:
803. a. Oblicz pole trojkata o bokach dlugosci 5,7,10. b. oblucz dluosc najkrotszej wysokosci trojkata o bokach dlugosci 6,7,8
3
Karpiu:
Obrazem pewnego punktu P w symetrii względem prostej y = 3 jest punkt P' = (−2,1), a w symetrii względem prostej k −− punkt P'' = (−6,1). Znajdź współrzędne punktu P i równanie
1
uczen:
Długość dłuższej przekątnej równoległoboku wynosi 5 cm, tworzy ona z bokami równoległoboku kąty α i β. Oblicz długości boków i pole tego równoległoboku.
2
kozapiotrek:
w równoległobok o krótszym boku długości 5 dm wpisano dwa jednakowe kola o promieniu dlugosci 2 dm, kazde styczne do trzech bokow rownolegloboku i do siebie. oblicz pole i obwod
2
Karola:
Dana jest funkcja y=(2m+4) x−3
10
Filip:
Rozwiąż równanie |cos3x|+|sin3x|=1
6
xxxxx:
oblicz
1
a) log
3
81
0
aaa...:
Tutaj jest kilka zadan, prosze pomozcie mi ! aaa...: Zdjęcie
1
Klaudia.:
Podstawą ostroslupa jest kwadrat o boku równym 10. Najkrótsza krawędź boczna jest prostopadła do płaszczyzny podstawy, a krawędź najdłuższa tworzy z podstawą kąt 60°. Oblicz objętość.
7
olx:
CALKI Czy ktos moglby mi wytlumaczyc w jaki sposob po wyliczeniu A i B wstawia sie te liczby do
11
....:
6 :
√
2
0
@n:
Proszę o POMOC
Oblicz, ile razy czas potrzebny na przejście światła z żarówki do książki mierzony przez
27
Mareczek:
Układ równań Oblicz. 6x−10y−4=0
11
xxxxx:
zapisz wyrazenie w postaci 2k, gdzie k jest liczbą wymierną
3
√
2
√
2
1
xxxxx:
zapisz wyrazenie w postaci 2
k
, gdzie k jest liczbą wymierną
√
2
3
√
2
2
Karollina:
Dana jest funkcja y=4x−4 −narysuj wykres, oblicz Mo
2
Karollina:
Dana jest prosta 3x−2y+6=0
2
xxxxx:
oblicz
2
log4 − log
: 2log
6
2+log
6
9
5
11
Karollina:
A (−5,2) B (3,4) 1) Napisz równanie prostej AB
6
xxxxx:
oblicz log
2
8
17
aaa...:
http://ifotos.pl/zobacz/Zdjecie15_exeesr.jpg
0
aaa...:
robinka podaj mi maila
7
Malutka ;):
Pomożcie
0
ewe:
Fizyka / Optyka http://img696.imageshack.us/i/zdjcie4529.jpg/
2
Paulina:
Pole powierzhni bocznej walca jest równe 48π. Objętość 96π. Wyznacz długość promienia podstawy.
7
aaa...:
robinka prosze Cie, bo to naprawde wazne.
1
Tomek::
Są 3 koła współśrodkowe. Największy ma promień 12. Oblicz promienie pozostałych kół, jesli pola powstałych pierścieni i najmniejszego koła są równe.
0
Paulina:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości k tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 45
o
. Oblicz wysokość ściany bocznej.
0
Dzieki Robinka. A dlaczego te trójkąty są podobne
Dlaczego: 2h(kwadrat)=2yx
6
mateos133:
zad 1 Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną kąt
2
Paulina:
Zbiornik ma kształt walaca z obu stron zakończonego półkulami. Oblicz ile litrów płynu wypełni ten zbiornik jeśli pole powierzchni całkowitej zbiornika jest równe 3π m
2
, a wysokość walca
4
Reszta z dzielenia pewnej liczby przez 4 wynosi 2. Oblicz resztę z dzielenia iloczynu tej liczby i następnej przez 4.
9
W trójkącie prostokątnym ABC, gdzie wierzchołkiem kąta prostego jest punkt C poprowadzono wysokośc CD. Udowodnij, że powstałe trójkąty są podobne, oraz że CD=pierwiastek IADI * IDBI.
3
aaa...:
ROBINKA podaj mi gg bo mam pytanie odnosnie kilku zadan
6
Iga:
Dany jest ciąg arytmetyczny 9,x+2,y oraz ciąg geometryczny 9,x,y. Oblicz x i y.
0
bejbi2:
pomóżcie mi proszę
2
bejbi2:
oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wiedząc że krawędż podstawy ma dł 6cm a krawędż boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni
1
Aga:
x−|x+5|=1
9
Asia:
1. Rzucamy pięć razy symetryczną monetą. Ile jest sposobów otrzymania: a) samych orłów,
5
zocha:
jak bedzie wygladal wykres funkcji f(x)=3x−6 dla x=−2,0,3
11
olx:
ZNAJDŹ PRZEDZIAŁY MONOTONICZNOŚCI FUNKCJI. Bardzo proszę o sprawdzenie tych przykładów:
8
Godzio:
:::rysunek:::
Basia
ratuj !
14
Marta:
jak to wyliczyc 7
x−4
=3 pierwistaki z √7
2−3x