Napisz równanie.............
Karollina: A (−5,2) B (3,4)
1) Napisz równanie prostej AB
2)Napisz równanie symetralnej odcinka AB
3) Oblicz długość odcinka AB
10 cze 17:37
mila: znasz wzór na prosta przechodzącą przez dwa punkty ?
10 cze 17:39
Karollina: Znam ...
Bardziej mi chodzi o ten 2 i 3 podpunkt... nie wiem jak to zrobic
10 cze 17:40
10 cze 17:53
mila: Nie zrobisz bez punktu pierwszego symetralna jest prostopadła do prostej AB i zeby obliczyć
jej a musisz miec najpierw wzór tamtej
(y−y1)(x−x1)=(y2−y1)(x2−x1) A(x1,y1) B=(x2,y2) podstaw
10 cze 17:58
Gustlik: Mila, proponuję prościej:
Obliczone w ten sposób a podstawić do równania kierunkowego y=ax+b np. jeżeli a=3, to prosta
będzie miała równanie y=3x+b. Do tego równania podstawiasz współrzędne któregoś z punktów A
lub B i równaniem obliczasz b.
Wzór, który zaproponowałaś, jest mało przejrzysty i trudny do zapamiętania.
10 cze 23:35
mila: Ale polecenie 1 to napisać równanie prostej
11 cze 00:18
robinka: Gustlik, ale trzeba pamiętać, że tzreba uważać na ten wzór w mianowniku nie może wyjść zero,
zwróciła mi kiedyś Basia uwagę. zero wychodzi w takim przypadku A[1,4] B[1,6] > > wtedy to nie
jest funkvja tylko x=1 >dygresja
11 cze 00:21
mila: Może oczywiscie liczyc jak proponujesz ja po prostu pamietam ten wzór
11 cze 00:24
Gustlik: Jeżeli w mianowniku wychodzi 0 to mamy prostą pionową typu x=c. Dzieje się tak wtedy, gdy oba
punkty mają taką samą współrzędną x, czyli xA=xB. Wystarczy odczytać współrzędną x z obu
punktów i podstawić do równania prostej. W Twoim przykładzie obie wspólrzędne x są rowne 1,
czyli prosta ma równanie x=1.
11 cze 00:25
robinka: ja tylko dałam przykład

wiem, wiem:0]D
11 cze 00:28
mila: tak przy współczynniku kireunkowym tez jest warunek,że x≠x
1Wiesz ja pamietam że po lewej od
tych co nic nie mają odejmuję 1 a po prawej od 2 odejmuję 1
11 cze 00:28