Plz Pomozcie !
Bardzo Prosze o pomoc ;(: Do kalorymetru o masie 60g i cieple właściwym 920 j/kg*K wlano 180g wody o temperaturze 320C, a
następnie wrzucono 44g lodu o temperaturze 00C. Końcowa temperatura wody po stopnieniu lodu
wyniosła 110C. Obliczyć ciepło topnienia lodu.
Niby mam wszystkie wzory ale po podstawieniu wychodzą mi kosmiczne wyniki
http://ifotos.pl/img/Obraz-001_exeawq.jpg −> wzory
http://ifotos.pl/img/Obraz-002_exeawh.jpg −> moje wyliczenia
Proszę o pomoc
10 cze 21:00
b.: mamy:
| 811,2 * (−21) | |
| ≈ −387164 |
| 0,044 | |
4200*11 = 46200
jak sie to doda, wychodzi ok. −340 000 i ten wynik (gdyby byl z plusem) jest ok
znaki sa cos nie tak chyba
10 cze 21:17
b.: i chyba rzeczywiscie w tym wzorze powinny byc chyba wszystkie wyrazy z + po jednej stronie
... + ... + ... + ... = 0
i wtedy jak sie przeniesie mLcL na prawo, to bedzie z −
10 cze 21:19
Bardzo Prosze o pomoc ;(: ale te −210C zamieniamy na kelwiny? tyczy sie to też 110C ?
10 cze 21:20
Bardzo Prosze o pomoc ;(: | 811,2J/K * (−210C) | | 17035,2 | |
| + 46200 J/kg*K = |
| = −387163J/K |
| 0.044kg | | 0.044 | |
+46200J/kg*K = 340963 j/kg*K , tak to ma wyglądać?
10 cze 21:27
Bardzo Prosze o pomoc ;(: 
10 cze 21:49
b.: no cos takiego
roznica 1 st. C to to samo co roznica 1 K, wiec oczywiscie mozna zamienic
10 cze 23:45
b.: z ta dokladnoscia nie nalezy przesadzac, proponowalbym to zaokraglic, np. do 341 000
10 cze 23:46
robinka: Do kalorymetru o masie 60g i cieple właściwym 920 j/kg*K wlano 180g wody o temperaturze 320C,
a
następnie wrzucono 44g lodu o temperaturze 00C. Końcowa temperatura wody po stopnieniu lodu
wyniosła 110C. Obliczyć ciepło topnienia lodu.
Qp − ciepło pobrane
Qo − ciepło oddane
Cwl − cieplo własciwe lodu > odczytujesz z tablic
Ct −ciepło topnienia lodu
Cwh −cieplo własciwe wody > odczytujesz z talic
Cwk − ciepło własciwe kalorymetru
m
k − masa kalorymetru
m
w − masa wody
m
l= masa lodu
Q
o=Cwk*m
k*Δt+Cwh*m
w*Δt
Δt=(t
p−t
k)=(320−110)=210
Q
p=Ct*m
l +Cwl*m
l*ΔT
ΔT=(t
k−t
l)=110−0=110
ja bym tak to zrobiła
10 cze 23:57
b.: cieplo własciwe lodu jest tu niepotrzebne, bo ten lod jest w temp. 0
oC, wiec bedzie sie tylko
topil; w Q
p zamiast Cwl*ml*ΔT powinno chyba byc Cwh*ml*ΔT (po stopieniu lod staje sie woda

)
poza tym dane masz pomnozone przez 10 (autor postu uzywa oznaczenia 0C na
0C

)
11 cze 10:16