Gemetria analityczna
Karpiu: Obrazem pewnego punktu P w symetrii względem prostej y = 3 jest punkt P' = (−2,1), a w
symetrii względem prostej k −− punkt P'' = (−6,1). Znajdź współrzędne punktu P i równanie
prostej k.
10 cze 19:04
Karpiu: Pomoże ktoś? Proszę
10 cze 20:37
Karpiu: Nikt nie potrafi mi pomóc?
10 cze 23:28
mila: przy symetrii względem proste y=3 będzie na tej prostej srodek odcina PP' ysr=3
yśr=(yp+yp')/2
2ysr =yp+yp'
2ysr−yp'=yp
2*3−1=yp
5=yp P=(−2,5)
jezeli połączymy punt P i P' to prosta k będzie symetralną odcinka PP' czyli będzie przebiegała
przez srodek odcinka i będzie do niego prostopadła
współczynnik kierunkowy prostej przechodzacej przez punkty Pi P' m=(y2−y1)/(x2−x1)
m=(5−1)/(−2−(−6))
m=4/4=1 prosta k ma m=−1/1=−1 m=a=−1
przechodzi przez środek xśr=xp+xp"
x−śr=−2+(−6))/2
xśr=−4
yśr=(yp+yp")/2
ysr= (5+1))/2
yśr=6/2=3
y=ax+b
3= −1(−4)+b
3=4+b
−1=b
y=−1x−1
y=−x−1
11 cze 01:54
Gertruda: ℛ
16 cze 14:54