ZADANIE Z GEOMETRII proszę o pomoc ;(
nikki: Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu: x*2 + y*2 + 2x − 6y − 10 = 0
proszę o pomoc, jutro muszę napisać ostatni spr. z geometrii żeby zdać do następnej klasy ale
geometrie mieliśmy na samym początku roku i kompletnie zapomniałam.. nie wiem jak zabrać się
do tego zadania.
10 cze 21:14
nikki: poprawka mała..
ma być x do kwadratu oraz y do kwadratu.
10 cze 21:16
Godzio:
x2 + y2 + 2x − 6y − 10 = 0
x2 + 2x + 1 + y2 − 6y + 9 − 10 − 10 = 0
(x+1)2 + (y−3)2 = 20
S(−1,3) r = √20 = 2√5
10 cze 21:22
Eta:
x2+y2−2ax −2by+c=0 to: S( a, b) r= √a2+b2 −c
x2 +y2 +2x −6y −10=0
−2a= 2 −2b= −6 c= −10
a= −1 b= 3 c= −10
S( −1, 3) r= √ 1+9 =10= √20= 2√5
10 cze 21:22
Eta:
poprawka chochlika

r=
√1+9 +10=
√20= 2
√5
10 cze 21:24
nikki: dziekuje Wam bardzo!
a jeśli chce się obliczyć środek odcinka AB to wtedy trzeba wyliczyć
xs = xA + xB/2 ys = yA + yB/2
i wtedy co wyjdzie to sie zapisuje w S= ( . ) ?
czy jest na to jakiś inny wzór?
10 cze 21:31
Gustlik: Mam sposob − nieco podobny do sposobu Ety:
x
2 + y
2 + 2x − 6y − 10 = 0
A=2, B=−6. C=−10 (A, B, C − to współczynniki równania okręgu)
r=
√a2+b2−C=
√(−1)2+32−(−10)=
√1+9+10=
√20=2
√5
Środek S=(−1, 3), promień r=2
√5
11 cze 00:03
Jack:
srodek odcinka to po prostu średnia arytmetyczna współrzędnych, więc skorzystałaś z najlepszego
wzoru, na jaki mogłaś wpaść.
11 cze 00:05