Ciągi.
hathor: W dniu narodzin syna, ojciec złożył do banku 10000zł, tak aby na 21 urodziny syn mógł otrzymać
35000zł. Oprocentowanie w banku przez pierwsze 12 lat wynosiło 7% (w skali roku), a następnie
zostało obniżone do 5,5%. Czy syn otrzyma na 21 urodziny zaplanowaną przez ojca kwotę, czy też
ojciec powinien zwiększyć kapitał po 12 latach, by zrealizować swój zamiar? Zakładamy, że
oprocentowanie w banku już dalej nie zmienia się, a kapitalizacja odsetek następuje co rok.
10 cze 21:56
Eta:
po 12 latach oszczędności wyniosą:
K
k= K
p*( 1+ 0,07)
12
K
k= 10 000*1,07
12= 10 000 *2,2521915 = 22 521, 92 zł
po następnych 9 latach od sumy poprzedzniej
22 521,92 zł
K
k=22 521,92 *(1+0,055)
9 =22 521,92*1,055
9=22 521,92*1,6190942=
36 450,54 zł
odp. podaj już sam
10 cze 23:44
hathor: dzięki za próbę, jak robiłam za 1 razem też mi tak wyszło, ale odpowiedź jest zupełnie inna i
dlatego nie wiem jak to zrobić
11 cze 00:06
Eta:
Może odliczany był 20% podatek od odsetek ? ( tego nie napisałaś
11 cze 00:10
hathor: bo w zadaniu nic więcej nie ma

spróbuję jeszcze coś pokombinować
11 cze 00:11
Eta:
z odliczonym podatkiem
wyszła kwota :
28 331, 63 zł po 21 latach
11 cze 00:16
hathor: i tak powinno wyjść
11 cze 00:20
Eta:
No, to wniosek: odliczano 20% podatku od odsetek każdego roku
tyle "kasy uciekło" 
zatem :
K
k1= K
p( 1+ 0,07*0,8)
12= 10 000 ( 1+ 0,56)
12=......... dokończ
po 9 latach
K
k2= K
k1*( 1+0,055*08)
9 =......... dokończ
11 cze 00:27
hathor: dzięki dzięki już skończyłam
11 cze 00:32