Trygonometria
Filip: Rozwiąż równanie |cos3x|+|sin3x|=1
10 cze 18:37
Lucyna: | | π | |
sinα + cosα = √2sin( |
| + α)
|
| | 4 | |
| | π | |
1 = |sin3x| + |cos3x| = √2|sin( |
| + 3x)| / :√2
|
| | 4 | |
| | π | | √2 | | π | | π | | π | | π | |
|sin( |
| + 3x)| = |
| ⇔ ( |
| + 3x) = |
| + kπ v ( |
| + 3x) = − |
| + |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
kπ; k∊C
| | π | | π | | π | |
( |
| + 3x) = |
| + kπ ⇔ 3x = kπ ⇒ x = |
| k ⇒ zatem x jest wielokrotnością całkowitą |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
60 stopni
| | π | | π | | π | | π | | π | |
( |
| + 3x) = − |
| + kπ ⇔ 3x = −2 |
| + kπ ⇒ x = − |
| + |
| k ⇒ x jest |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 6 | | 3 | |
wielokrotnością całkowitą 60 stopni pomniejszoną o 30 stopni.
Bardzo ciekawe zadanie. Wiem, że |a| + |b| ≥ |a+b| dlatego to zadanie może być źle, bo opiera
się ono na założeniu że mamy równość, nie mogę się pozbyć wrażenia że to jest prawda, ale
niestety nie potrafię tego udowodnić a w każdym razie nie potrafię w tej chwili. Ale może jak
to zadanie pojawi się na czołówce to znajdzie się jakiś dobry mądry człowiek i napisze jak to
ma być
11 cze 00:36
Eta:
Nie wiem czy dobrze myślę ( o tej porze)

podnosimy obustronnie do kwadratu:
sin
23x + cos
23x + 2Isin3x*cos3xI= 1
2I sin3x*cos3xI= 0
sin6x=0
6x= k*π
x= k*π6 , k€C
11 cze 00:48
Lucyna: 
Twoje jest lepsze ale rozwiązania wychodzą te same

czyli jednak zgadza się i tam zachodzi
równość, co za ulga
11 cze 00:54
Eta:
11 cze 01:16
Filip: No, no jestem pod wrażeniem. Wyjaśnij mi jeszcze tylko proszę, dlaczego z 2|sin3x*cos3x|
wychodzi sin6x.
11 cze 22:33
Lucyna: ponieważ to jest ze wzoru na podwojony kąt
sin2α = 2sinαcosα
teraz widzisz skąd?
11 cze 22:36
Lucyna: a wartość bezwzględną możemy opuścić ponieważ 0 nie jest ani dodatnie ani ujemne w odróżnieniu
do innych liczb.
11 cze 22:37
Eta:
11 cze 22:45
Filip: już wszystko rozumiem, dzięki Wam wielkie za pomoc
11 cze 22:51
Filip: już wszystko rozumiem, dzięki Wam wielkie za pomoc
11 cze 22:51