matematykaszkolna.pl
Zadania z prawdopodobieństwa Asia: 1. Rzucamy pięć razy symetryczną monetą. Ile jest sposobów otrzymania: a) samych orłów, b) jednej reszki, c) większej liczby reszek niż orłów? 2.Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Na ile sposobów możemy otrzymać: a) ten sam wynik na wszystkich kostkach, b) w dwóch rzutach szótki, c) sume oczek rowną 12? 3. Ile jest możliwych numerów starych dowodów osobistych, ktore składają się z dwóch liczb 24− literowego afabetu i 7 cyfr ( pomijając możliwość wystąpienia samych zer)? 4. W urnie znajdują się kule z numerami od 1 do 6. Losujemy kolejno dwie kule, zapisująć otrzymane wyniki jeden obok drugiego w kolejności losowani. Na ile sposobów może się zdarzyć, że utworzona w ten sposób leczba będzie parzysta, jeśli kule losujemy: a) bez zwracania, b) ze zwracaniem? 5. Zamek szyfrowy składa się z czterek kółek, na których umieszczone są cyfry od 0 do 9. Ile co najwyżej układów trzeba będzie sprawdzić by otworzyć ten zamet, jeśli a) nie pamiętamy żadnej cyfry, b) pamiętamy pierwszą cyfre? 6. Z tali kart losujemy jedną karte. Na ile sposobów możemy wyciągnąć: a) dowolną figurę, b) króla, c) pika, d) kartę czerwoną? 7. W menu baru studenckiego znajdują się do wyboru 2 rodzaje zup, 4 rodzaje dań głównych oraz 3 różne desery. Iel różnych trzydaniowych obiadów można ułożyć z tego menu? 8. Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania: a) dokładnie jednego orła, b) co najmniej jednego orła: Mam ogromną prośbe. Jeśli jest taka osoba co umie rozwiązać te zadania to mam wielka prośbe czy mógłby to rozwiąząc. Tylko czy rozwiązania mogą być zrobione w taki sposów żeby wszystko był dla mnie zrozumiełe, czyli żeby było rozpisane żeby było wiadomo co z czego się wzieło. Z góry dziękuje za pomoc i prosze o pomoc emotka
10 cze 14:59
robinka: Asia: 1. Rzucamy pięć razy symetryczną monetą. Ile jest sposobów otrzymania: a) samych orłów, b) jednej reszki, c) większej liczby reszek niż orłów? Ω=25 a) A=1
 1 
P(A)=

32 
b) B=5
 5 
P(A)=

32 
c) R,R,R,O,O R,O,R,R,O R,O,O,R,R O,R,R,R,O O,O,R,R,R O.R,O,R,R R,R,O,R,O R,R,O,O,R C=8
 8 1 
P(C)=

=

32 4 
10 cze 15:13
robinka: 2.Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Na ile sposobów możemy otrzymać: a) ten sam wynik na wszystkich kostkach, b) w dwóch rzutach szótki, c) sume oczek rowną 12? Ω=63 a) A=6
 6 1 
P(A)=

=

216 36 
b) B=6*6=36
 36 1 
p(B)=

=

216 6 
c) 1+5+6=3!=6 2+5+5=2!=4 2+6+4=3!=6 3+6+3=2!=4 3+5+4=3!=6 4+5+3=3!=6 C=32
 32 
P(C)=

216 
tego nei jestem pewna emotka
10 cze 15:27
robinka: przepraszam ja już z rozmachu policzyłam prawdopodobieństwo emotka
10 cze 15:31
robinka: 4. W urnie znajdują się kule z numerami od 1 do 6. Losujemy kolejno dwie kule, zapisująć otrzymane wyniki jeden obok drugiego w kolejności losowani. Na ile sposobów może się zdarzyć, że utworzona w ten sposób leczba będzie parzysta, jeśli kule losujemy: a) bez zwracania, b) ze zwracaniem? A= C13*C12=3*2=6 B=C13*C13=3*3=9
10 cze 15:38
robinka: 6. Z tali kart losujemy jedną karte. Na ile sposobów możemy wyciągnąć: a) dowolną figurę, b) króla, c) pika, d) kartę czerwoną? a) A=16 b) B=4 c) C=13 d) D=26
10 cze 15:41
robinka: 8. Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania: a) dokładnie jednego orła, b) co najmniej jednego orła: Ω=25=32 A=5 a)
 5 
P(A)=

32 
b) liczymy zdarzenie przeciwne czyli żadnego orła tylko same reszki
 1 
P'(B)=

32 
 31 
P(B)=1−P'(B)=

32 
10 cze 15:44
robinka: ciężko tak wszystko opisać szczegółowo emotka
10 cze 15:45
A: wielkie dzięki za zdanie, teraz jakoś sobie poradzeemotka
11 cze 14:15
Basia: robinko to 4 nie jest dobrze losowanie bez zwracania liczba parzysta ⇔ (obie parzyste) ∨ (pierwsza nieparzysta i druga parzysta) |A| = 3*2 + 3*3 = 15 losowanie ze zwracaniem liczba parzysta ⇔ (obie parzyste) ∨ (pierwsza nieparzysta i druga parzysta) |B| = 3*3 + 3*3 = 18
11 cze 16:12