Zadania z prawdopodobieństwa
Asia: 1. Rzucamy pięć razy symetryczną monetą. Ile jest sposobów otrzymania:
a) samych orłów,
b) jednej reszki,
c) większej liczby reszek niż orłów?
2.Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Na ile sposobów możemy otrzymać:
a) ten sam wynik na wszystkich kostkach,
b) w dwóch rzutach szótki,
c) sume oczek rowną 12?
3. Ile jest możliwych numerów starych dowodów osobistych, ktore składają się z dwóch liczb 24−
literowego afabetu i 7 cyfr ( pomijając możliwość wystąpienia samych zer)?
4. W urnie znajdują się kule z numerami od 1 do 6. Losujemy kolejno dwie kule, zapisująć
otrzymane wyniki jeden obok drugiego w kolejności losowani. Na ile sposobów może się zdarzyć,
że utworzona w ten sposób leczba będzie parzysta, jeśli kule losujemy:
a) bez zwracania,
b) ze zwracaniem?
5. Zamek szyfrowy składa się z czterek kółek, na których umieszczone są cyfry od 0 do 9. Ile co
najwyżej układów trzeba będzie sprawdzić by otworzyć ten zamet, jeśli
a) nie pamiętamy żadnej cyfry,
b) pamiętamy pierwszą cyfre?
6. Z tali kart losujemy jedną karte. Na ile sposobów możemy wyciągnąć:
a) dowolną figurę,
b) króla,
c) pika,
d) kartę czerwoną?
7. W menu baru studenckiego znajdują się do wyboru 2 rodzaje zup, 4 rodzaje dań głównych oraz 3
różne desery. Iel różnych trzydaniowych obiadów można ułożyć z tego menu?
8. Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania:
a) dokładnie jednego orła,
b) co najmniej jednego orła:
Mam ogromną prośbe.
Jeśli jest taka osoba co umie rozwiązać te zadania to mam wielka prośbe czy mógłby to
rozwiąząc.
Tylko czy rozwiązania mogą być zrobione w taki sposów żeby wszystko był dla mnie zrozumiełe,
czyli żeby było rozpisane żeby było wiadomo co z czego się wzieło.
Z góry dziękuje za pomoc i prosze o pomoc
10 cze 14:59
robinka: Asia: 1.
Rzucamy pięć razy symetryczną monetą. Ile jest sposobów otrzymania: a) samych orłów, b) jednej
reszki, c) większej liczby reszek niż orłów?
Ω=2
5
a)
A=1
b)
B=5
c)
R,R,R,O,O
R,O,R,R,O
R,O,O,R,R
O,R,R,R,O
O,O,R,R,R
O.R,O,R,R
R,R,O,R,O
R,R,O,O,R
C=8
10 cze 15:13
robinka: 2.Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Na ile sposobów możemy otrzymać: a) ten sam wynik
na wszystkich kostkach, b) w dwóch rzutach szótki, c) sume oczek rowną 12?
Ω=6
3
a)
A=6
b)
B=6*6=36
c)
1+5+6=3!=6
2+5+5=2!=4
2+6+4=3!=6
3+6+3=2!=4
3+5+4=3!=6
4+5+3=3!=6
C=32
tego nei jestem pewna
10 cze 15:27
robinka: przepraszam ja już z rozmachu policzyłam prawdopodobieństwo
10 cze 15:31
robinka: 4. W urnie znajdują się kule z numerami od 1 do 6. Losujemy kolejno dwie kule, zapisująć
otrzymane wyniki jeden obok drugiego w kolejności losowani. Na ile sposobów może się zdarzyć,
że utworzona w ten sposób leczba będzie parzysta, jeśli kule losujemy: a) bez zwracania, b) ze
zwracaniem?
A= C13*C12=3*2=6
B=C13*C13=3*3=9
10 cze 15:38
robinka: 6. Z tali kart losujemy jedną karte. Na ile sposobów możemy wyciągnąć: a) dowolną figurę, b)
króla, c) pika, d) kartę czerwoną?
a)
A=16
b)
B=4
c)
C=13
d)
D=26
10 cze 15:41
robinka: 8. Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania: a) dokładnie jednego orła, b)
co najmniej jednego orła:
Ω=2
5=32
A=5
a)
b)
liczymy zdarzenie przeciwne czyli żadnego orła tylko same reszki
10 cze 15:44
robinka: ciężko tak wszystko opisać szczegółowo
10 cze 15:45
A: wielkie dzięki za zdanie, teraz jakoś sobie poradze
11 cze 14:15
Basia:
robinko to 4 nie jest dobrze
losowanie bez zwracania
liczba parzysta ⇔ (obie parzyste) ∨ (pierwsza nieparzysta i druga parzysta)
|A| = 3*2 + 3*3 = 15
losowanie ze zwracaniem
liczba parzysta ⇔ (obie parzyste) ∨ (pierwsza nieparzysta i druga parzysta)
|B| = 3*3 + 3*3 = 18
11 cze 16:12