....
Mareczek: Układ równań Oblicz. 6x−10y−4=0
10 cze 18:01
Kejt: a gdzie drugie równanie?
10 cze 18:03
Aqq: a drugie równanie?
10 cze 18:04
Mareczek: drogie jest obliczone
10 cze 18:07
Kejt: −.−' ale nam jest potrzebny drugi układ żeby policzyć ten..
10 cze 18:12
Jack: hehe, świetny żart z zeszytów szkolnych!
10 cze 18:12
Kejt: znaczy.. drugie równanie..
10 cze 18:12
Mareczek: Proszę tylko by obliczyć to równie czyli y=ax+b Prościej obliczyć y
10 cze 18:15
jiji: Mareczkowi zapewne chodzi o równanie różniczkowe jednakże zapomniał dopisać prima przy igreku
10 cze 18:15
Kejt: jedno równanie −> jedna niewiadoma..
dwie niewiadome −> dwa równania...
10 cze 18:16
10 cze 18:16
Jack: Dokładnie

brakuje tylko warunku początkowego
10 cze 18:19
Mareczek: Teraz postaram sie napisać wszystko. Trzeba mi obliczyć z tego równania y. Ilustracja
graficzna równań z 2 niewiadomymi, ale proszę bym by było wszystko po kolei pokazane jakie
sa wykonywane obliczenia
10 cze 18:20
Kejt: denerwują mnie tacy ludzie.. ech.
10 cze 18:20
Mareczek: OK. proszę to poprawić
6x−10y−4=0 /−6x
−10y−4= −6x /+8
−10y−4= −6x+8 /−1
10y−4=−6x+8 / /10
y−0,4=−6x+8
coś to nie bardzo wygląda bo ma być y=ax+b
10 cze 18:25
Kejt:
y−0,4=−6x+8 /+0m4
y=−6x+8,4
10 cze 18:26
Mareczek: Dzięki.
a jak by ktoś mógł zerknąć jeszcze na to równanie
35x +y=3 / − 35
y=3−35x / (?)
y= 35x −2
10 cze 18:41
Kejt: skąd się ta 2 tam wzięła?
10 cze 18:42
Mareczek: nie wiem ale inaczej mi nie pasuje układ nie jest oznaczony a ma byc taki
10 cze 18:45
mila: minusa przed x nie ma
y=−3/5*x+3
10 cze 18:49
mila: dlaczego mówisz o układzie jak tylko jedno równanie podajesz
10 cze 18:51
Mareczek: mogę podać 2 jesli jest to konieczne ale 1 obliczyłem bez żadnego problemu tylko tu są jakiejś
niejasności. Musi wyjść prosta w układzie współrzędnym w tym 1 musi prosta w tym 2 jak
podstawiam jakies x to mi nie wychodzi
10 cze 18:55
mila: Napisz
10 cze 18:56
Viola: 6x−10y−4=0
−10y=−6x+4 /:(−10)
y=0,6x−0,4
i teraz narysuj prostą
Będzie ona przechodziła przez punkty: (−6;−4), (−1;−1), (4;2)
10 cze 18:56
Viola: Jeśli dwie proste, które są graficznymi obrazami dwóch równań, przetną się w jednym punkcie, to
współrzędne tego punktu przecięcia są rozwiązaniem układu równań.
Szkoda, że nie podałeś drugiego równania.
Powodzenia!
10 cze 19:01
mila: I co Mareczek zartujesz sobie ?
10 cze 19:06
Viola: Brawo! − Godzio.
Rozwiązałeś prawidłowo, czego nie można powiedzieć o innych.
Przecież to jest zadanie z gimnazjum.
10 cze 19:33
Gustlik: Robisz tak:
6x−10y−4=0
−10y=−6x+4 /:(−10)
Mareczku − pisz precyzyjne polecenia, Twoje powinno brzmieć tak: przekształć równanie prostej
do postaci kierunkowej albo przedstaw jako funkcję liniową.
11 cze 01:47