oblicz pole i obw rownolegloboku opisanego na kolach
kozapiotrek: i kola w niego wpisane w równoległobok o krótszym boku długości 5 dm wpisano dwa jednakowe
kola o promieniu dlugosci 2 dm, kazde styczne do trzech bokow rownolegloboku i do siebie.
oblicz pole i obwod rownolegloboku
w jakis sposob trzeba tu wykorzystac twierdzenie o odcinka stycznych ale nie wiem jak
10 cze 20:39
Lucyna:

Wysokość tego równoległoboku to 2r a dłuższa podstawa to 4r (i tu się właśnie pojawia
twierdzenie o odcinkach stycznych, bo dzięki niemu wyliczasz długość podstawy).
Czyli h = 4dm; a = 8dm
Obwód O = 2*5 + 2*8 = 26dm
| | 1 | | 1 | |
P = |
| ah = |
| *8*4 = 16dm2 |
| | 2 | | 2 | |
11 cze 00:09
Eta:

w/g mnie rozwiązanie powinno być :
IADI= 5 , IADI= x+y => x+y= 5
a= IABI= IOSI+ x+y = 2r+x+y = 4+5= 9 dm
h= 2r= 4 dm
P= a*h= 9*4 =
36 dm2
11 cze 14:30
Eta:
11 cze 20:56
Lucyna: ups ale kompromitacja

koniec z robieniem zadań po północy
11 cze 20:59
Eta:
Zdarza się każdemu

..... ( mnie też

Sorry ( ale musiałam wnieść poprawkę)
Pozdrawiam
11 cze 21:10
Lucyna: ależ się nie gniewam, jestem optymistką pod tym względem

wychodzę z założenia, że łapię się
za te zadania, których jakoś nikt nie palił się robić, a później jeśli zrobię źle, to jakoś
zawsze się pojawi ktoś kto to poprawi, czyli gdybym nie zrobiła nie ważne czy dobrze czy źle,
to może nikt by tego nie zrobił

pogmatwane, ale jesteś umysłem ścisłym zauważysz logikę

Co do poprawiania, to uprzejmnie zachęcam, jeśli zrobię coś źle proszę bardzo, nawet na
czerwono i z wykrzyknikiem. Ciężko toleruję tylko wujka dobrą radę, że łeee a można to zrobić
łatwijszym, albo szybszym sposobem czy coś w ten deseń... Ok można przedstawić swój sposób
rozwiązania, ale darujmy sobie komentarze typu mój jest lepszy
11 cze 21:15
Eta:
Masz rację ..... też czasami mnie ponoszą różnego typu komentarze!
Robię swoje i się nie przejmuję

W końcu pracujemy tu dla przyjemności i bezinteresownej pomocy.
11 cze 21:21
Basia:
Podsłuchuję Was dziewczyny.
Lucyno wujek dobra rada to świetne określenie.

Uczucia podzielam.
11 cze 21:26
Eta:
Strzał w
dziesiątkę z tym "wujkiem" .....



Padam ze śmiechu
11 cze 21:28
Lucyna: och dobrze, że to forum, bo jakbym spotkała taką osobę osobiście w chwili kiedy mam już mocno
nadszarpniętą cierpliwość, to jak modliszka... chyba bym odgryzła głowę
11 cze 21:29
Lucyna: hmm

eufenizm... ciekawe czy kojarzy wam się z tą samą osobą co mnie
11 cze 21:30
Eta:
Ja myślę o "Ślązaku − Karliku"
11 cze 21:32
Lucyna: nie jestem pewna czy nie chodzi o tego samego człowieka, ale mnie jak na razie tylko jeden z
bohaterów 4 pancernych i psa, trochę podbił ciśnienie
11 cze 21:35
Basia:
To ten sam. W każdym przypadku.
11 cze 21:36
Eta:
No tak ..... chodzi o "machniom"
11 cze 21:37
Basia:
Skasujemy to potem Eto ? Czy może pozwolimy żeby przeczytał ?
11 cze 21:37
Eta:
No nie wiem? .... też tak myślałam,że skasujemy
11 cze 21:38
Lucyna: dobra, zrobiłyśmy sobie coś prawie jak zlot 3 wiedźm, poutyskiwały na wrzody na 5 literach, a
teraz biorę moją miotełkę i zmiatam

Dziękuję wam i jeszcze raz zachęcam do poprawiania
błędów, nie wiem jak innych ale moich, jak tylko wam coś wpadnie w oko to bez krępacji. Miłego
wieczoru, ja dzisiaj robię wychode, dla odmiany będę udawać, że umiem czytać
11 cze 21:39
Lucyna: 4 literach

ech ślepota...
11 cze 21:40
Lucyna: hehehe a to można tak skasować?
11 cze 21:40
Basia:
Mam mieszane uczucia.
11 cze 21:40
Eta:
Miłego "czytania"
11 cze 21:41
Basia:
Można, ale trzeba mieć upoważnienie od Jakuba.
Kilka osób ma. Eta i ja też.
11 cze 21:42
Eta:
Basiu , tzn. jakie? .....
11 cze 21:42
Lucyna: dziękuję

Miłego wieczoru jeszcze raz
11 cze 21:44
Lucyna: hmm w takim razie kasujcie nasze konkluzje co do tego kim jest wujek dobra rada, zresztą
właściwie całą treść niedydaktyczną, bo forum zostało założone w innym celu, ale proszę nie
usuwać mojej prośby o poprawianie błędów
11 cze 21:45
Basia:
Trochę by mi było głupio gdyby to przeczytał, a z drugiej strony szczerze mi żal tego
określenia Lucyny, i może dobrze by było żeby jednak przeczytał.
Niemniej jednak albo wszystko skasować, albo wszystko zostawić.
11 cze 21:50
Lucyna: ok, zrobicie jak uznacie za słuszne, mądre z was kobiety

czy głupio, cóż może i trochę a z
drugiej strony jeśli dzieki temu coś się zmieni...
11 cze 21:54
Eta:
Zostawić !......... a co!

To dobra rada .... dla
wujka
11 cze 21:55
Basia:
No to zostawiamy. Najwyżej Jakub skasuje.
11 cze 21:56
Eta:
11 cze 21:58
Lucyna: hehehe i zablokuje mi dostęp do forum jako jednostce podburzającej porządek

może to i dobrze
by było, w końcu przestałabym zarywać noce

Dobra idę, za dobrze mi z wami, ale trzeba kiedyś odpocząć
11 cze 21:59
Basia:
To nie Jakub. On znosi nasze wybryki z anielskim spokojem.
11 cze 22:02
Eta:
Pora spać

Dobranoc Wszystkim
12 cze 02:35
Basia:

też znikam
12 cze 02:41