matematykaszkolna.pl
oblicz pole i obw rownolegloboku opisanego na kolach kozapiotrek: i kola w niego wpisane w równoległobok o krótszym boku długości 5 dm wpisano dwa jednakowe kola o promieniu dlugosci 2 dm, kazde styczne do trzech bokow rownolegloboku i do siebie. oblicz pole i obwod rownolegloboku w jakis sposob trzeba tu wykorzystac twierdzenie o odcinka stycznych ale nie wiem jak
10 cze 20:39
Lucyna: rysunekWysokość tego równoległoboku to 2r a dłuższa podstawa to 4r (i tu się właśnie pojawia twierdzenie o odcinkach stycznych, bo dzięki niemu wyliczasz długość podstawy). Czyli h = 4dm; a = 8dm Obwód O = 2*5 + 2*8 = 26dm
 1 1 
P =

ah =

*8*4 = 16dm2
 2 2 
11 cze 00:09
Eta: rysunek w/g mnie rozwiązanie powinno być : IADI= 5 , IADI= x+y => x+y= 5 a= IABI= IOSI+ x+y = 2r+x+y = 4+5= 9 dm h= 2r= 4 dm P= a*h= 9*4 = 36 dm2 emotka
11 cze 14:30
Eta: emotka
11 cze 20:56
Lucyna: ups ale kompromitacjaemotka koniec z robieniem zadań po północy
11 cze 20:59
Eta: Zdarza się każdemu emotka ..... ( mnie też Sorry ( ale musiałam wnieść poprawkę) Pozdrawiam emotka
11 cze 21:10
Lucyna: ależ się nie gniewam, jestem optymistką pod tym względememotka wychodzę z założenia, że łapię się za te zadania, których jakoś nikt nie palił się robić, a później jeśli zrobię źle, to jakoś zawsze się pojawi ktoś kto to poprawi, czyli gdybym nie zrobiła nie ważne czy dobrze czy źle, to może nikt by tego nie zrobiłemotka pogmatwane, ale jesteś umysłem ścisłym zauważysz logikęemotka Co do poprawiania, to uprzejmnie zachęcam, jeśli zrobię coś źle proszę bardzo, nawet na czerwono i z wykrzyknikiem. Ciężko toleruję tylko wujka dobrą radę, że łeee a można to zrobić łatwijszym, albo szybszym sposobem czy coś w ten deseń... Ok można przedstawić swój sposób rozwiązania, ale darujmy sobie komentarze typu mój jest lepszy
11 cze 21:15
Eta: Masz rację ..... też czasami mnie ponoszą różnego typu komentarze! Robię swoje i się nie przejmuję emotka W końcu pracujemy tu dla przyjemności i bezinteresownej pomocy. emotka
11 cze 21:21
Basia: Podsłuchuję Was dziewczyny. Lucyno wujek dobra rada to świetne określenie. emotka emotka Uczucia podzielam.
11 cze 21:26
Eta: Strzał w dziesiątkę z tym "wujkiem" ..... Padam ze śmiechu emotka
11 cze 21:28
Lucyna: och dobrze, że to forum, bo jakbym spotkała taką osobę osobiście w chwili kiedy mam już mocno nadszarpniętą cierpliwość, to jak modliszka... chyba bym odgryzła głowęemotka
11 cze 21:29
Lucyna: hmmemotka eufenizm... ciekawe czy kojarzy wam się z tą samą osobą co mnie
11 cze 21:30
Eta: Ja myślę o "Ślązaku − Karliku" emotka
11 cze 21:32
Lucyna: nie jestem pewna czy nie chodzi o tego samego człowieka, ale mnie jak na razie tylko jeden z bohaterów 4 pancernych i psa, trochę podbił ciśnienieemotka
11 cze 21:35
Basia: To ten sam. W każdym przypadku.
11 cze 21:36
Eta: No tak ..... chodzi o "machniom"
11 cze 21:37
Basia: Skasujemy to potem Eto ? Czy może pozwolimy żeby przeczytał ?
11 cze 21:37
Eta: No nie wiem? .... też tak myślałam,że skasujemy emotka
11 cze 21:38
Lucyna: dobra, zrobiłyśmy sobie coś prawie jak zlot 3 wiedźm, poutyskiwały na wrzody na 5 literach, a teraz biorę moją miotełkę i zmiatamemotka Dziękuję wam i jeszcze raz zachęcam do poprawiania błędów, nie wiem jak innych ale moich, jak tylko wam coś wpadnie w oko to bez krępacji. Miłego wieczoru, ja dzisiaj robię wychode, dla odmiany będę udawać, że umiem czytaćemotka
11 cze 21:39
Lucyna: 4 literach ech ślepota...
11 cze 21:40
Lucyna: hehehe a to można tak skasować?
Basia: Mam mieszane uczucia.
Eta: Miłego "czytania" emotka
11 cze 21:41
Basia: Można, ale trzeba mieć upoważnienie od Jakuba. Kilka osób ma. Eta i ja też.
11 cze 21:42
Eta: Basiu , tzn. jakie? .....
11 cze 21:42
Lucyna: dziękujęemotka Miłego wieczoru jeszcze raz emotka
11 cze 21:44
Lucyna: hmm w takim razie kasujcie nasze konkluzje co do tego kim jest wujek dobra rada, zresztą właściwie całą treść niedydaktyczną, bo forum zostało założone w innym celu, ale proszę nie usuwać mojej prośby o poprawianie błędówemotka
11 cze 21:45
Basia: Trochę by mi było głupio gdyby to przeczytał, a z drugiej strony szczerze mi żal tego określenia Lucyny, i może dobrze by było żeby jednak przeczytał. Niemniej jednak albo wszystko skasować, albo wszystko zostawić.
11 cze 21:50
Lucyna: ok, zrobicie jak uznacie za słuszne, mądre z was kobietyemotka czy głupio, cóż może i trochę a z drugiej strony jeśli dzieki temu coś się zmieni...
11 cze 21:54
Eta: Zostawić !......... a co! emotka To dobra rada .... dla wujka
11 cze 21:55
Basia: No to zostawiamy. Najwyżej Jakub skasuje.
11 cze 21:56
Eta: emotka
11 cze 21:58
Lucyna: hehehe i zablokuje mi dostęp do forum jako jednostce podburzającej porządekemotka może to i dobrze by było, w końcu przestałabym zarywać noceemotka Dobra idę, za dobrze mi z wami, ale trzeba kiedyś odpocząćemotka
11 cze 21:59
Basia: To nie Jakub. On znosi nasze wybryki z anielskim spokojem.
11 cze 22:02
Eta: Pora spać emotka Dobranoc Wszystkim emotka
12 cze 02:35
Basia: emotka emotka też znikam
12 cze 02:41