ekstrema i punkt przegięcia
dag: Znajdź ektrema nastepującej funkcji oraz punkty przegięcia odpowiadającej im krzywej
y= x3 + 12x2 + 36x − 50
10 cze 19:18
mila: o ile dobrze myslę pochodna trzeba policzyc y'=3x2+24x+36 f'(x)=0
liczymy Δ i pierwiastki rysujemy parabole a.>0 ramiona w góre
minimum jest tam gdzie pochodna zmienia znak z− na+ a max tam gdzie zmienia znak z + na −
10 cze 20:31
dag: dzięki za pomoc
10 cze 21:12
AS: Dokładam
Punkt przegięcia − obliczyć drugą pochodną,przyrównać do zera i rozwiązać.
12 cze 20:16
antyplacki: przeciez to samo napisala placku
30 lis 08:15