matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.5.2013
Zadania
Odp.
3
Grzesiek:
pole figury całki pomocy
7
Piotr:
Witam bardzo bym prosił o pomoc w kilku zadaniach. Nie oczekuję całkowitego rozwiązania lecz chociaż wytłumaczenia co i jak oraz sprawdzenia poprawności wykonanego zadania i zapisów.
2
robert:
mam problem, jak np. w zadaniu: "drut długości 2 metry podzielono na dwie części. Z jednej strony zrobiono kwadratową ramkę, a z drugiej ramkę prostokątną, o stosunku boków 1:3. Jak
7
ala:
Funkcja f określona jest w zbiorze R. Naszkicuj wykres funkcji f, a następnie podaj zbior wartości tej funkcji, jeśli:
30
Izabelina:
Witam, bardzo proszę o pomoc
2
COD:
Witam mam pytanie odnosnie zadania z dzisiejszej matury: W ostroslupie ABCS podstawa ABC jest trojkatem rownobocznym o boku dlugosci a. Krawedz AS jest
40
Klara:
:::rysunek:::
1
Repcak:
Poszukuje kogoś kto jest w stanie narysować wykres funkcji: 4(x+u
2
)−
y
2
−4u)+16=0; dodatkowo u zależy od xy, u=u(xy).
0
POMOCY:
PROSZĘ POMÓŻCIE MI 1. Oblicz wartości funkcji prawdopodobieństwa rozkładu dwumianowego z parametrami n=4, p=0,3.
10
Klara:
Napisz do królowej Elżbiety
9
ala:
Wyznacz liczbę a, dla której dziedziną funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbiór Df
4
helphelp:
oblicz: 0,8
−
2
* (4 i 17/27)
2
/
3
* (1,5)
−
3
0
liceum:
Podany ciąg jest geometryczny znajdz jego iloraz i znajdż a
1
i a
4
a) a
1
= −3,15,a
4
1
moris:
Witam . Mam problem z rozwiązaniem takich przykładów : a) x
2
= wartość bezwzględna z x+2
x
2
b) 5 −
= wartość bezwzględna z 3 −
x
2
4
3
bleble:
wiedząc że log0,7=8 oblicz log
1
49
16
Agata:
http://imageshack.us/photo/my-images/835/matematykaz.jpg/
3
sabina:
rozwiaz nierownosc.
1
Quan:
Szukam metody sprawdzenia maksymalnej wartości funkcji w podanym przedziale w kalkulatorze online wolframalpha.
0
nelcia7751:
Rozwiąż układ równań eliminacja Gaussa krok po kroku
3
maciek77:
wykaż, że jeśli α jest katem ostrym i 2cos
2
α + 5sin
2
α = 4, to (tgα+ctgα)
2
= 4,5
12
adm:
log
x
−
1
(2x
2
+4x−6)=2 równanie wychodzi sprzeczne , dlaczego ?
14
akante:
24 mam
wiec po angielskim ustnym sie poucze dopiero
angielski mam 16
4
asterix:
POCHODNA ! Help z=x
2
y(4−x+y)
3
Maniek:
W ostrosłupie ABCS podstawa ABC jest trójkątem równobocznym o boku długości a. Krawędź AS jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Odległość wierzchołka A od ściany
6
Kryspin:
Witam mam problem mógł by ktoś kro po krok po kroku wytłumaczyć mi jak rozwiązać tę nierówność?! i obliczyć wszystkie możliwe niewiadome. Z góry serdecznie dziękuje.
1
Zuzaaa:
w Δprostokątnym tangens jednego z kątów ostrych wynosi 4/3. Obwód teog trójkąta wynosi 36cm. OOblicz: a) pole trójkąta
1
Tomek:
Witam!
13
bum kaboom:
Ekonomia UW
3
aheeers:
PO MATMIE KTOŚ WYBIERA SIĘ NA ARCHITEKTURĘ W TYM ROKU ?
5
adm:
mógłby ktoś wytłumaczyć przykład: log
5
[3+log
4
(log
2
x+10)]=1
2
tumak:
ODPOWIE MI KTOŚ NA PYTANIE
9
tumak:
Dlaczego obliczając funkcję trygonometryczną kąta −60 stopni wychodzi mi w cosinusie 1/2 skoro ma wyjść −1/2 zgodnie z http://matematyka.pisz.pl/strona/397.html odwrotność 60 stopni. Reszta wychodzi mi dobrze a robie tak:
6
Raziel:
Cześć! Za rok mam mautę i rozwiazując tegoroczną ugrzązłem na tym zadaniu: Punkty A=(−1,2) i B=(5,−2)są dwoma sąsiednimi wierzchołkami rombu ABCD. Obwód tego rombu jest
7
kkkkkkkkkk:
rozwiązaćrównanie różniczkowe: ybis−7yprim+12y
0
kam:
.(a) Ile elektronów należałoby usunąć z pięciogroszówki, żeby pozostał w niej ładunek +10
−7
C?
36
Use:
z trapezem tez ( wiem podstawowa rzecz ale jednak w tym stresie i chyba niedowaiezaniu ze takie latwe zadanie nie zrobilem go
)
0
proszę o pomoc:
Wiadomo, że jednoosobowe gospodarstwa domowe stanowią 10% ogółu gospodarstw domowych. Do badań budżetów domowych pobiera się niezależna próbę 1000 gospodarstw domowych jednoosobowych.
0
trolololo:
http://jakzdacmaturezmatematyki.pl/matura_2013_matematyka_podstawowa_i_rozszerzona_odpowiedzi.php#go odpowiedzi do arkusza są stopniowo dodawane
4
Quan:
Cześć, muszę obliczyć pochodną 3 rzędu z funkcji f(x) = u{ln(x){2x}
16
bum kaboom:
z matury rozszerzonej:
1
Justysiek:
Kiedy będą odpowiedzi z dzisiejszego rozszerzenia ?
6
Xan:
Wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych a i b dla których a
2
− b
2
= 15
2
ferdynandzie:
ARKUSZ MATURALNY Z MATEMATYKI:
1
Adam555:
Szukam zbioru zadań, może się komuś skojarzy. Przykładowe zadanie: Styczne do okręgu w punktach K, L, M przecinają się w punktach A, B, C. Wiadomo, ze AC=BC=5
0
egz:
pomóżcie ne egzaminie ze statystyki matem. 1. W rozkładzie N(0,1) znajdź wartość zmiennej U, poniżej znajduje się 2,5% i 97,5% pola pod
5
Jędrula:
Temat na czasie:matura z matematyki
2
umie ktoś?:
PROŚBA O POMOC. Korzystając z tablic dystrybuanty standardowego rozkładu normalnego, oblicz prawdopodobieństwa:
0
gabi.:
Z bardzo dużej partii detali, w której 20% stanowią braki losuje się się ze zwracaniem 10 sztuk detali. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosuje się co najmniej jeden detal wadliwy.
0
gosc:
Powiedzcie mi, czy matematyka od np. 1973 się zmieniła? Chodzi o podręcznik Straszewicza. Trochę głupie pytanie ale język się zmienia, odkrycia są różne, więc może matematyka też.
0
help_me:
wiem, jestem głąbem ale tak to juz jest na studiach, ze nie tlumacza a leca z materialem... potrzebuje pomocy, blagam
8
tumak:
Cześć mam 3 pytania chciałbym żebyście mi pomogli jak najszybciej. 1.Jaki jest prawidłowy wzór na długości boków w trójkącie prostokątnym o kątach: 30,60,90
2
MG:
Ludziska, dostałem zadanie do zrobienia i nie wiem dosłownie jak się za nie zabrać, poda ktoś jakąś wskazówkę, jak do tego podejść lub jakieś wstępne obliczenia, byłbym bardzo wdzięczny.
0
Snajper:
1
1
/ile wam wychodizlo z tymi ciagami cos a = 16
i a=4
2
2
0
Ann:
Wyznacz m tak, aby wielomian W(x)=(mx+1)[(m+2)x3+4x+m−1] miał pierwiastek trzykrotny. Jaki to pierwiastek?
1
Quan:
Potrzebuje oblicz całkę:
26
Obronca Kipica:
Dobra pany ile wam wyszlo w tym zadaniu co z liczb naturalnych 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 trzeba utworzyc liczbe
6
Mic:
π
2
π
czy
to to samo co
16
4
?
533
Gob:
Nie wszyscy.
3
Gob:
Dany jest trójkąt ABC, w którym |AC|=17 i |BC|=10. Na boku AB leży punkt D taki, że |AD|: |DB|=3:4 oraz |DC|=10. Oblicz pole trójkąta ABC.
5
Gob:
Prosta o równaniu 3x−4y−36=0 przecina okrąg o środku S=(3,12) w punktach A i B. Długość odcinka AB jest równa 40. Wyznacz równanie tego okręgu.
3
Kamilo:
cos α
+ tg α
1 − sin α
38
Gob:
cos 2x + cos x + 1 = 0
16
Kaja:
wydaje mi się, że w b) będzie to przedział (0,2>
1
Gob:
Trapez równoramienny o podstawach AB i CD jest opisany na okręgu o promieniu r. Wykaż, że 4r
2
=|AB|*|CD|.
26
Gob:
Rzucamy cztery razy symetryczną szescienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że iloczyn liczb oczek otrzymanych we wszystkich czterech rzutach bedzie
11
statystyka matematyczna :/:
Witam.
1
brahu312:
W(x)=3x
3
+(m+2)x
2
+5x−1 H(x)=(n−1)x
3
+4x
2
+5x−1
10
Anabell:
(x
2
−4)(x
2
+9)=0
10
slawomir:
Calka!
9
gosc:
Szukam podręcznika.Wiem tyle: starszy podręcznik ale chyba ma nowsze wydania, napisany przez mężczyzn
, chyba czerowna
1
Artur:
Oblicz wartość przyśpieszenia układu dwóch ciał o masach m1=2kg i m2=4kg poruszającego się pod działaniem dwóch przeciwnie zwróconych sił o wartościach F1= 10N i F2=4N.Układ porusza się bez