Trzecia pochodna funkcji
Quan: Cześć, muszę obliczyć pochodną 3 rzędu z funkcji
f(x) = u{ln(x){2x}
Wyszedł mi taki wynik:
f''' = 1536x4 + 7684 lnx − 128 256x8
Wynik jest bardzo skomplikowany, z tego wyniku będę musiał obliczyć jeszcze 4 pochodną lecz
chcę się upewnić że jest on dobry.
10 maj 14:25
Mila: | | | | 2−2lnx | | 1−lnx | |
f' (x)= |
| = |
| = |
| |
| | 4x2 | | 4x2 | | 2x2 | |
| | | | 4x2−(12x2−18x2) | |
f'''(x)= |
| = |
| = |
| | 4x6 | | 4x6 | |
| | 4x2−12x2lnx+18x2 | | 11−6lnx | |
= |
| = |
| |
| | 4x6 | | 2x4 | |
10 maj 22:05
Klara:
A co znaczą te " ''' " ?
10 maj 22:39
Mila: Hieroglify egipskie.
10 maj 22:41
Klara:

ωηϱϰΩπβγα
10 maj 22:43