oblicz
helphelp: oblicz:
0,8−2 * (4 i 17/27)2/3 * (1,5)−3
10 maj 20:33
Beti: | | 4 | | 5 | | 25 | |
0,8−2 = ( |
| )−2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 5 | | 4 | | 16 | |
| | 17 | | 125 | | 125 | | 5 | |
(4 |
| )2/3 = ( |
| )2/3 = (3√ |
| )2 = ( |
| )2 = ... |
| | 27 | | 27 | | 27 | | 3 | |
| | 3 | | 2 | |
(1,5)−3 = ( |
| )−3 = ( |
| )3 = ... |
| | 2 | | 3 | |
wymnóż teraz te wartości i doprowadź wynik do najprostszej postaci.
10 maj 20:42
helphelp: no wlasnie nie wiem czy sie gdzies pomylilam czy co, bo wychodzi takie brzydkie 625/486
10 maj 20:47
Beti: tyle wychodzi
10 maj 20:50
helphelp: ok,dzieki
10 maj 20:51