równanie różniczkowe
kkkkkkkkkk: rozwiązaćrównanie różniczkowe: ybis−7yprim+12y
10 maj 14:45
camus: y"−7y'+12y=0
r2−7r+12=0
Δ=49−48=1
r1=3
r2=4
y=C1e3x+C2e4x
10 maj 14:55
kkkkkkkkkk: no fajnie, ale trzeba wyznaczyć c1 i c2...
10 maj 15:17
camus: jeżeli masz warunek początkowy to tak, w przeciwnym razie to tak jak przy całkach, yj.
| | x2 | |
∫xdx = |
| +C , gdzie C∊ℛ |
| | 2 | |
tutaj podobnie C
1 i C
2 to jakieś liczby rzeczywiste
10 maj 15:18
kkkkkkkkkk: ale w odpowiedzi jest jeszcze (12x+7)/144+ to co napisałeś/aś
10 maj 15:22
camus: czy aby napewno podałeś mi pełną treść zadania?
10 maj 15:25
kkkkkkkkkk: no tak, tylko tyle pisze...rozwiązać równanie różniczkowe. Ale na zajęciach mieliśmy takie
warunki, że y(1)=0 i yprim(1)=0
10 maj 15:27
camus: y=C
1e
3x+C
2e
4x
y(1)=0
y'=3C
1e
3x+4C
2e
4x
y'(1)=0
podstawiasz i masz układ równań z dwiema niewiadomymi
| | 12x+7 | |
co do tego fragmentu z |
| przypuszczam, że to błąd w książce |
| | 144 | |
10 maj 15:43