Punkty A=(-1,2) i B=(5,-2)są dwoma sąsiednimi wierzchołkami rombu ABCD.
Raziel: Cześć! Za rok mam mautę i rozwiazując tegoroczną ugrzązłem na tym zadaniu:
Punkty A=(−1,2) i B=(5,−2)są dwoma sąsiednimi wierzchołkami rombu ABCD. Obwód tego rombu jest
równy.
Wiem, że trzeba zastosować wzór |AB|=√(xb−xa)+(yb−ya)
Proszę o pomoc,bo zadanie łatwe a ja nie potrafię go rozwiązać.
10 maj 14:50
Technik:
√(x2−x1)2+(y2−y1)2 tak wygląda wzór
10 maj 14:52
Raziel: ups rzeczywiście machnąłem się w przepisywaniu ale jak rozwiązać (−2−2)2?
10 maj 14:55
aniabb: (−4)2=16
10 maj 14:59
Technik: √(5+1)2+(−2−2)2=√36+16=√52=2√13
10 maj 15:00
Raziel: Dzieki! Teraz wszystko jasne
10 maj 15:04
Technik:
10 maj 15:18