pomovy
ala: Funkcja f określona jest w zbiorze R. Naszkicuj wykres funkcji f, a następnie podaj zbior
wartości tej funkcji, jeśli:
a) f(x) = max(x,5)
10 maj 22:53
.:
No przecież to łatwe

Dla x<5, f(x)=5, a dla x≥5 f(x)=x i tyle
10 maj 23:07
ala: no, ale ja nie wiem jak naszkicować tą funkcje...
10 maj 23:10
.:
A wiesz jak naszkicować funkcję f(x)=5? Albo f(x)=x?
10 maj 23:13
Mila:

Wybierasz większą z dwóch wartości obu funkcji:
h(x)=x i g(x)=5
f(2)=max(2,5)=5
f(3)=max(3,5)=5
f(5)=max(5,5)=5
f(6)=max(6,5)=6
10 maj 23:19
Mila: Zbiór wartości;
Zw=<5,∞) patrz pomarańczowy wykres.
10 maj 23:22
ala: dzięki
10 maj 23:24
Mila:
10 maj 23:27