szukam podręcznika
Adam555: Szukam zbioru zadań, może się komuś skojarzy. Przykładowe zadanie:
Styczne do okręgu w punktach K, L, M przecinają się w punktach A, B, C. Wiadomo, ze AC=BC=5
oraz obwód trójkąta ABC jest równy 18. Oblicz obwód trójkąta LKC.
10 maj 13:48
pigor: ... , nie wiem co to za podręcznik, ale widzę to np. tak:
niech długości AL= BK=a, to KC= LC=5−a i
Ob KLC=2(5−a)+KL= ? − szukany obwód
Δ KLM ; i tak z podobieństwa Δ KLC∼ Δ ABC, oraz z tw. o czworokącie (tu ABKL) opisanym
na okręgu i warunków zadania masz układ równań :
| | KL | | KL+5−a+5−a | |
5+5+AB=18 i |
| = |
| i KL+AB = a+a) ⇔ |
| | AB | | 18 | |
| | KL | | KL+10−2a | |
⇔ AB=8 i |
| = |
| i KL= 2a−8 ⇒ 9KL = 4KL+40−8a i KL= 2a−8 ⇔ |
| | 8 | | 18 | |
⇔ 5KL= 40−8a i KL= 2a−8 ⇔ 10a−40= 40−8a i KL= 2a−8 ⇔ 18a= 80 i KL= 2a−8 ⇔
⇔ 2a=
809 i KL=
809−8 ⇔
2a= 809 i
KL= 89 ⇒
⇒
Ob KLC=2(5−a)+KL= 10−2a+KL= 10−
809+
89=
909−
729=
2 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no i ciekawe, ładny wynik, ale czy nie kopnąłem się gdzieś
10 maj 17:42