trygonometria proszę o pomoc
tumak: Dlaczego obliczając funkcję trygonometryczną kąta −60 stopni wychodzi mi w cosinusie 1/2 skoro
ma wyjść −1/2 zgodnie z
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html odwrotność 60 stopni. Reszta wychodzi mi dobrze a robie tak:
cos 30 stopni= x/r = a/2a=1/2
Proszę o szybką pomoc !
10 maj 14:51
tumak: Odpowie mi ktoś

10 maj 15:04
camus: cos(−60)=
12
nie wiem czym u siebie jest r i x więc nie mogę sprawdzić twoich obliczeń
ps. odwrotność 60 to
160
10 maj 15:10
tumak: r to jest promień a x to jest oś x wartość a
10 maj 15:19
tumak: sin = y/r
cos=x/r
tg=y/x
ctg=x/y
10 maj 15:20
camus: po prostu napisz mi pełną treść zadania, jednak mimo wszystko to co napisałem wcześniej jest
prawdą
10 maj 15:21
tumak: Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta −60 stopni. Patrząc na tą tabelke
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html funkcja
trygonometryczna kąta 60 cos=1/2 czyli jak jest −60 stopni to powinno być z tego co wiem −1/2
w cosinusie.
cos (−60) stopni= x/r = a/2a=1/2 sory pomyliłem się tak ma być chodzi o 60 stopni nie 30
tak próbuje obliczać
10 maj 15:28
tumak: cos (−60) stopni= x/r = a/2a=1/2 nie wiem jak z tego na + wychodzi skoro ma byc na −
10 maj 15:32
tumak: camus a możesz mi powiedzieć czemu napisałeś że cos(−60)=1/2 ? Bo nie rozumiem tego nie powinno
być na −? Jeśli cos 60 =1/2 ? To cos(−60) też jest 1/2 ?
10 maj 15:36
camus: cosinus jest funkcją parzystą, tj. cosx = cos(−x), stąd cos(−60)=cos(60)=12
10 maj 15:38