| √3 | 3 | |||
h1 = a | ⇒ h12 = | a2 | ||
| 2 | 4 |
| d | h1 | ||
= | ⇒ h*h1 = d*( x + y) | ||
| h | x + y |
| h*h1 | |
= √ h2 + h12 ; podnoszę obustronnie do kwadratu | |
| d |
| h2*h12 | |
= h2 + h12 | |
| d2 |
| h12 | ||
( | − 1)* h2 = h12 | |
| d2 |
| 3 | ||
Wstawiam | a2 za h12 | |
| 4 |
| 3 a2 | 3 | |||
( | − 1)* h2 = | a2 | ||
| 4 d2 | 4 |
| 3 a2 − 4 d2 | 3 a2 | |||
( | )*h2 = | |||
| 4 d2 | 4 |
| 3 a2 | 4 d2 | 3 a2 d2 | ||||
h2 = | * | = | ||||
| 4 | 3 a2 − 4 d2 | 3 a2 − 4 d2 |
| a d √3 | ||
h = | ||
| √ 3 a2 − 4 d2 |
| a2 √3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| 1 | 1 | a2 √3 | a d √3 | |||||
V = | Pp *h = | * | * | |||||
| 3 | 3 | 4 | √ 3 a2 − 4 d2 |
| a3 d | ||
V = | ||
| 4 √ 3 a2 − 4 d2 |
| 3 | ||
d < h1 ⇒ d2 < h12 = | a2 | |
| 4 |
| 3 | ||
4 d2 < 4* | a2 = 3 a2 ⇒ 3 a2 − 4 d2 > 0 | |
| 4 |
Mozna prościej, np. tak:
| 1 | x | d | ||||||||||
x = √ 3a2/4 − d2 = | √3a2 − 4d2, | = | ||||||||||
| 2 |
| H |
|
| |||||||||||||||
H = | = | |||||||||||||||
| x |
|
| 1 | 1 | a√3 * d | a3d | |||||
V = | * | a2√3 * | = | |||||
| 3 | 4 | √3a2 − 4d2 | 4√3a2 − 4d2 |