optymalizacyjne
robert: mam problem, jak np. w zadaniu: "drut długości 2 metry podzielono na dwie części. Z jednej
strony zrobiono kwadratową ramkę, a z drugiej ramkę prostokątną, o stosunku boków 1:3. Jak
podzielić drut , aby suma obu figur była najmniejsza?" jak trzeba, usatlić jaki stosunek ma
bok kwadratu , a jaki stosunek ma bok prostokąta?
10 maj 23:00
robert: nie rozumiem jak to się ustala, np. w zadaniu podobnym"drut o długości 140 cm dzielimy na dwie
części, z pierwszej tworzymy brzeg kwadratu , z drugiej brzeg prostokąta, w którym stosunek
długości boków jest równy 3;1 , jak należy podzielić drut, aby suma pól kwadratu i prostokąta
była najmniejsza?' skąd wiem, że tu akurat bok kwadratu to stosunek 1/4x a stosunek jednego
boku z prostokąta to 1/8y a drugi bok to 3/8y ?
10 maj 23:03
Tadeusz:
... i czego tu Kolego nie rozumiesz

?
Drut dzielimy na odcinki x oraz y
| | x | |
Skoro z odcinka x ... mamy wykonać ramkę kwadratową ... to bok tego kwadratu jest |
| |
| | 4 | |
Skoro z odcinka y ... mamy wykonać ramkę prostokątną (a stosunek boków to 1:3)
1+1+3+3=8
| y | | y | | 3y | |
| ... więc boki prostokąta są odpowiednio |
| i |
| −  |
| 8 | | 8 | | 8 | |
10 maj 23:19
Janek191:
x − długość drutu przeznaczonego na kwadrat
y − długość drutu przeznaczonego na prostokąt
Mamy
x + y = 2 ⇒ y = 2 − x
| | x | |
Kwadrat ma równe boki, więc a = |
| |
| | 4 | |
Stosunek długości boków prostokąta jest równy 1 : 3 , zatem b : c = 1 : 3 , więc c = 3 b
oraz y = 2 b + 2 c = 2 b + 2*3 b = 8 b
| | y | | 3 | |
b = |
| , c = 3 b = |
| y |
| | 8 | | 8 | |
Nie wiadomo co to jest suma obu figur? Zapewne chodzi o sumę pól kwadratu i prostokąta.
Wtedy
| | 1 | | y | | 3 | | 1 | | 3 | |
P = a2 + b*c = ( |
| x)2 + |
| * |
| y = |
| x2 + |
| y2 |
| | 4 | | 8 | | 8 | | 16 | | 64 | |
Po podstawieniu 2 − x za y otrzymamy
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
P( x) = |
| x2 + |
| ( 2 − x)2 = |
| x2 + |
| ( 4 − 4 x + x2) = |
| | 16 | | 64 | | 16 | | 64 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | | 3 | |
= |
| x2 + |
| − |
| x + |
| x2 = |
| x2 − |
| x + |
| |
| | 64 | | 16 | | 16 | | 64 | | 16 | | 16 | | 16 | |
Mamy funkcję kwadratową
| | 1 | | 3 | | 3 | |
P( x ) = |
| x2 − |
| x + |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
| | 1 | |
Współczynnik przy x2 jest równy |
| > 0, więc funkcja P przyjmuje najmniejszą |
| | 16 | |
wartość
Odp. Drut należy podzielić na kawałki o długościach x = 1,5 i y = 0,5
==========================================================
11 maj 07:45
robert: coś tu jednak jest źle bo odpowiedź ma być 6/7 i 8/7
11 maj 08:58
:) : dobra już mi wyszło

wiem co robiłem źle, dziękuję bardzo
11 maj 10:20