Rzucamy 5 - krotnie rzetelną kostką do gry. Korzystając z wzoru określającego pr
statystyka matematyczna :/: Witam.
Czy mogę prosić o pomoc w zadaniu?
Rzucamy 5 − krotnie rzetelną kostką do gry. Korzystając z wzoru określającego
prawdopodobieństwo k− krotnego wystąpienia "sukcesu" w schemacie doświadczeń Bernoulli'ego,
obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wypadną więcej niż dwie szóstki.
10 maj 10:28
aniabb: https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html
n=5 k=3 lub 4 lub 5 p=1/6
| | 5! | |
P(k=3) = |
| (1/6)3(5/6)2=10• 25/7776 =250/7776 |
| | 2!3! | |
| | 5! | |
P(k=4) = |
| (1/6)4(5/6)1=5• 5/7776=25/7776 |
| | 1!4! | |
| | 5! | |
P(k=5) = |
| (1/6)5(5/6)0=1• 1/7776=1/7776 |
| | 0!5! | |
razem
P(k>2)= 250/7776+25/7776+1/7776 =276/7776
10 maj 10:45
statystyka matematyczna :/: I WYCHODZI 0,03549..
a w odpowiedziach mam 0,00334

a czemu nasze k= 3 lub 4 lub 5
10 maj 11:16
aniabb: więcej niż 2 to : 3 lub 4 lub 5 szóstek
10 maj 11:51
statystyka matematyczna :/: Rzucamy 5 −krotnie monetą, dla której prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki wynosi 0,4.
Korzystające z wzoru określającego prawdopodobieństwo k −krotnego wystąpienia sukcesu w
schemacie doświadczeń Bernoulli'ego, obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wypadną więcej niż
dwie reszki.
Czyli p=0,4? bo nie wiem
10 maj 11:53
aniabb: p=1/2
10 maj 12:21
statystyka matematyczna :/: a dlaczego?
10 maj 12:31
aniabb: aa tekst mi wyrzuciło za margines i nie widziałam tego 0,4 tak p=0,4
10 maj 12:34
statystyka matematyczna :/: czyli dane to:
n = 5
k = 2
p = 0,4
q = 1−0,4 = 0,6
| | | |
P(2) = | * 0,42 * 0,6 5−2 ? |
| | |
10 maj 12:57
aniabb: do wzoru dobrze..ale polecenie " wypadną więcej niż dwie reszki" mówi że k=3 lub 4 lub 5
10 maj 12:58
statystyka matematyczna :/: zrobiłam jak trzeba i wyszło że P(3) + (4) + P(5) = 0,2304+0,0768+0,01024= 0,31744
a w odpowiedziach mam że 0,8125
10 maj 13:10
aniabb: nie mam pomysłu dlaczego taka rozbieżność ... albo źle treść albo odpowiedź
10 maj 15:37