trygonometria bardzo pilne
tumak: Cześć mam 3 pytania chciałbym żebyście mi pomogli jak najszybciej.
1.Jaki jest prawidłowy wzór na długości boków w trójkącie prostokątnym o kątach: 30,60,90
https://matematykaszkolna.pl/strona/2280.html ten czy może
http://www.math.us.edu.pl/prace/2001/bp/strona4.html
bo ja już nie wiem a bardzo mi to pomoże.
2.Wiedząc że ctg= −2 i alfa należy do przedziału od 90 do 180 stopni wyznacz wartości funkcji
trygonometrycznych kąta alfa.
(chciałbym wiedzieć czy ten przedział ma jakieś znaczenie)
3.Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta −210 stopni.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
10 maj 13:05
aniabb: to są te same wzory tylko raz dla wygody wzięto 2a jako najdłuższy bok ale i tak to proporcje
10 maj 13:07
aniabb: tak..przedział wpływa na znak
10 maj 13:08
aniabb: 2
cosα=−2sinα
cos2α+sin2α=1
4sin2α+sin2α=1
5sin2α=1
sin2α=1/5
sinα=√1/5 lub −√1/5 i tu wybierasz zależnie od przedziału
dla Twojego przedziału sinα=√1/5
cosα=−2√1/5
tgα=−1/2
10 maj 13:11
aniabb: α=−210°
sinα=−1/2
cosα=−√3/2
tgα=1/√3
ctgα=√3
10 maj 13:12
tumak: aniabb mogłabyś rozpisać bardziej to 3?
10 maj 13:14
aniabb: faktycznie zapomniałam o minusie
sin(−210)= −sin(210)=−sin(180+30)=−(−sin30)=sin30 =1/2
cos(−210)= cos(210)=cos(180+30)=−cos30=−√3/2
tg(−210)=sin/cos = −1/√3
ctg(−210)=1/tg = −√3
10 maj 13:20
tumak: a nie powinno wyjść w cos=√3/2 a w tg= −√3/3 ?
10 maj 13:27
aniabb: w 2 ćwiartce cos ujemny
jak usuniesz niewymierność to będzie −√3/3
10 maj 15:33