Błagam o sprawdzenie i pomoc
Piotr: Witam bardzo bym prosił o pomoc w kilku zadaniach. Nie oczekuję całkowitego rozwiązania lecz
chociaż wytłumaczenia co i jak oraz sprawdzenia poprawności wykonanego zadania i zapisów.
Zadanie 1
Na ile sposobów można ułożyć słowa mające sens lub nie używając liter słowa ,,moneta''
(To zadanie robiłem na podstawie podobnego zadania, ale ze słowem matematyka).
C
16 =
61=
6!1!*1!*1!*1!*1!*1!=6
Zadanie 2
Na ile sposobów utworzymy liczby trzycyfrowe z cyfr od 3−7
a) cyfry nie mogą się powtarzać 5*4*3=60
b) cyfry mogą się powtarzać 5*5*5=125
Zadanie 3
Mamy dane 5,3,3,2,1,0,5,4,4,3
a) Zrób tabelę i diagram
b) oblicz średnią dominantę i medianę
c) wariancje i odchylenie standardowe
Wiem, że to głupie ale nie było mnie na lekcji na której nauczyciel tłumaczył owy temat i nie
wiem nawet jak zabrać się do rysowania tabeli i diagramu.
Zadanie 4
Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia sumy oczek 7 w dwu obrotowym rzucie kostką
Zadanie 5
Oblicz pole i objętość
a) sześcianu o krawędzi 5 cm
b) prostopadłościanu o wymiarach 3,4,5
c) graniastosłupa trójkątnego prawidłowego o krawędzi podstawy 3 cm i wysokości 5 cm
d) walca, stożka i kuli gdy promień ma 4 cm a wysokość przystojniaków 7 cm
a) V=5*5*5=125cm
3
P=5*5*6=150 cm
2
b)P=2*3*4+2*4*5+2*3*5=24+40+30=94cm
2
V=3*4*5=60cm
3
c) Muszę obliczyć tak jak jest w tym zadaniu?
https://matematykaszkolna.pl/strona/1875.html
d) Walc:
r=4cm
h=7cm
P=2πr
2+2πrh
P=2π*42+2π*4*7=2π*16+2π*28= 32π+56π= 88π[cm
2]
V=πr
2*h
V=π*4
2*7= π*16*7=112π[cm
3]
KULA:
P=4πr2
P=4π*42=64π[cm2] Dobrze?
a objętość wyliczę z tego wzoru zgadza się? V=
43πr
3
Stożek:
c2=22+72
c2=4+49
c=√53
następnie obliczyć pole przekroju osiowego ze wzoru P=
12ah
| | 2P | |
potem obliczyć pole okręgu wpisanego w trójkąt R= |
|
|
| | a+c+c | |
a później powierzchnię i objętość.... Dobrze myślę czy źle?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
10 maj 23:17
Mila: Zadanie 1)
W słowie "moneta" masz sześć różnych liter i można je ustawić na
6! =1*2*3*4*5*6=720 sposobów. (permutacje bez powtórzeń)
II przykład
" malina" − 6liter, ale dwie są jednakowe (permutacje z powtórzeniami)
| 6! | | 1*2*3*4*5*6 | |
| = |
| =360 |
| 2! | | 1*2 | |
10 maj 23:36
Mila:
zadanie 2
{3,4,5,6,7} − 5 cyfr w zbiorze
a)dobrze
b) dobrze
10 maj 23:37
Mila:

Zadanie 3
Liczebność próby
n=10
========================
wartość| 0 1 2 3 4 5
=======================
liczba | 1 1 1 3 2 2
b) dominanta =3 ( najczęściej występujący wynik)
mediana − wyraz środkowy w uporządkowanym zestawie danych: 0,1,2,3,
3,3,4,4,5,5,
dla n=10 liczymy tak:
| | wynik 5+wynik6 | | 3+3 | |
me= |
| = |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
c) średnia arytmetyczna:
| | 1*0+1*1+1*2+3*3+2*4+2*5 | |
xs= |
| =3 |
| | 10 | |
wariancja:
| | 1*(0−3)2+1*(1−3)2+1*(2−3)2+3*(3−3)2+2*(4−3)2+2*(5−3)2 | |
δ2= |
| oblicz |
| | 10 | |
δ− odchylenie standardowe
δ=
√δ2
10 maj 23:58
Mila: Reszta jutro.
11 maj 00:04
Klara:
Reszty nie trzeba
11 maj 00:41
pigor: ... to taki skromny napiwek , no i dobranoc ...
11 maj 00:44
Klara:
kolorowych snów
11 maj 00:45
Janek191:
Piotrze ! Walca się tańczy , a nie oblicza

W tym przypadku piszemy "walec" , a nie "walc".
11 maj 07:16