rozwiaz nierownosc
sabina: rozwiaz nierownosc.
a/ x2 +2x +2 > 0,
b/ 2x2 − 1− jest mniejsze lub rowne od x,
c/ 1/3x2 >x
d/ 9−1/4x2 jest wieksze lub rowne od 0
e/ x2 jest mniejsze lub rowne od 16,
f/ x2 − x jest wieksze lub rowne od o.
Bardzo prosze ...
10 maj 18:03
Technik:
f) x2−x≥0
x(x−1)≥0
e) x2−16≤0
(x−4)(x+4)≤0
dalej podobnie
10 maj 18:04
Mila:
Sabinko, umiesz szkicować wykres funkcji kwadratowej?
10 maj 18:45
Janek191:
a) x2 + 2 x + 2 > 0
a = 1 , b = 2, c = 2
Δ = b2 − 4a*c = 22 − 4*1*2 = 4 − 8 < 0
a = 1 > 0 i Δ < 0 więc cały wykres leży nad osią OX, czyli
x2 + 2 x + 2 > 0 ⇔ x ∊ R = ( − ∞ ; + ∞ )
=================================
10 maj 19:27
nati: −20x2−x+1>0
4 gru 19:55