pomocy
Xan: Wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych a i b dla których a2 − b2 = 15
10 maj 14:00
Xan: błąd w treści *liczb całkowitych
10 maj 14:01
ferdynandzie: (a−b)(a+b)=15
15*1=15
1*15=15
3*5=15
5*3=15
zatem a−b=15 i a+b=1 itd.
....
10 maj 14:02
ferdynandzie: tak czy inaczej już wiesz jak to rozwiązać
10 maj 14:03
ICSP: a2 − b2 = 15
(a−b)(a+b) = 15 = 15*1 = 1*15 = −1 * −15 = −15 * −1 = 3 * 5 = 5 * 3 = −3 * −5 = −5 * −3
i szukaj odpowiednich par
10 maj 14:03
Dominik: (a − b)(a + b) = 15
do rozwiazania uklady rownan
a − b = 1
a + b = 15
a − b = 3
a + b = 5
a − b = 5
a + b = 3
a − b = 15
a + b = 1
10 maj 14:03
Dominik: jak maja byc calkowite to musisz uwzglednic jeszcze liczby ujemne.
10 maj 14:03