Pole trójkąta
Gob: Dany jest trójkąt ABC, w którym |AC|=17 i |BC|=10. Na boku AB leży punkt D taki, że |AD|:
|DB|=3:4 oraz |DC|=10. Oblicz pole trójkąta ABC.
10 maj 11:55
aniabb:

25x
2+h
2=289
4x
2+h
2=100
−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy
21x
2 =189
x=3
h=8
Pole=21*4=84
10 maj 12:17
xyz: Ja nie wiedzialem jak zrobic to zapisalem uklad rownan z dwoma rownaniami cosinusow i wyszlo
tak samo

A pole z herona xD
10 maj 12:24
aniabb: nie namalowałam ale DBC rownoramienny więc od h do D jest 2x
10 maj 12:29