10 maj 12:17
xyz: nie
10 maj 12:21
Vizer: To takie proste nie jest
10 maj 12:21
Obronca Kipica: to jak to bedzie
10 maj 12:21
Technik: To jest zadanie maturalne ?
10 maj 12:21
aheeers: kurna mać trochę zwaliłem, po ile obstawiacie procent ? ja jakieś 60% tylko
10 maj 12:21
xyz: tak
10 maj 12:21
Vizer: zadanie podobne do matury z 2011, którą pisałem.
10 maj 12:22
10 maj 12:23
10 maj 12:23
xyz: tak
10 maj 12:23
Technik: To ktoś już ma kilka %
10 maj 12:24
aheeers: hahaha technik było! mi akurat to wyszło elegancko
10 maj 12:29
aheeers: zadanko za 4 pkt chyba, czyli koleżka już nabił 8%
10 maj 12:30
Kostek: Nabił nie nabił długo się tym nie pocieszy
10 maj 12:30
wojtek: ja zrobilem dwa przypadki
I: piątka na początku, potem 9, 9, 9, 8, 8
II: 8 możliwych cyfr na początku (1,2,3,4,6,7,8,9), potem 10,9,9,8,8
z I: 46656
z II: 414720
I+II=461376
Dobrze? Bo powiem szczerze, że nie umiem tego, ale coś trzeba było zrobić. XD
10 maj 12:31
10 maj 12:41
xyz: PW obliczysz to co jest w tym temacie ?
10 maj 12:43
PW: Mogę dopiero późnym wieczorem, może ktoś wcześniej będzie miał ochotę.
10 maj 13:13
Dominik: ja to zrobilem tak:
| | | |
jesli cyfra setek tysiecy bedzie 5 to miejsca dla zer wybieramy na | sposobow, a 2 |
| | |
pozostale cyfy na 8
2 sposobow (bez 0 i 5).
jesli cyfra setek tysiecy nie bedzie 5 to wybieramy ja na 8 sposobow (bez 0 i 5), miejsca dla
| | | | | |
zer na | sposobow, dla 5 na | sposobow i szosta cyfre na 8 sposobow (bez 0 i 5). |
| | | |
10 maj 13:17
Mila:
Witaj PW, a nie pisałam, że nie czytają naszych rozwiązań?
Czekam na Twoje rozwiązanie.
10 maj 13:18
PW: Pokażę w takim razie inne rozwiązanie.
Niech Z(n,k) dla n>k+1 oznacza zbiór ciągów n−elementowych, w których dokładnie k wyrazów
stanowią zera, dokładnie jeden wyraz jest równy 5, a pozostałe są dowolnymi liczbami ze zbioru
8−elementowego
Z={1,2,3,4,6,7,8,9}.
Łatwo zauważyć, że
Pierwszy czynnik po prawej stronie wzoru oznacza liczbę sposobów wyboru k miejsc spośród n na
zera, drugi czynnik − liczbę sposobów wyboru jednego miejsca spośród pozostałych (n−k) na
piątkę, trzeci − liczbę sposobów przyporządkowania pozostałym (n−(k+1)) miejscom liczb ze
zbioru Z.
W tych oznaczeniach szukana liczba sześciocyfrowych liczb opisanych w zadaniu jest równa
|Z(6,3)| − |Z(5,2|.
Uzasadnienie:Jest oczywiste, że sześciocyfrową liczbę opisaną w zadaniu można utożsamić z
elementem zbioru Z(6,3), który nie ma zera na początku. Liczba takich ciągów jest równa
liczbie ciągów w Z(5,2) − z każdego ciągu ze zbioru Z(5,2) można utworzyć ciąg ze zbioru
Z(6,3) z zerem na początku dopisując zero na początku, a z każdego ciągu z Z(6,3) z zerem na
początku można utworzyć ciąg należący do Z(5,2) skreślając początkowe zero. Przepraszam za
łopatologię.
Tak więc szukana liczba jest równa
| | | | | | | |
| • | •86−(3+1) − | •N{5−2)(1)•85−(2+1)= |
| | | | |
= 20•3•8
2 − 10•3•8
2 = 30•64=1920.
Dominik i ja jesteśmy zgodni co do liczby.
10 maj 18:10
Mila: 

Ja rozwiązałam, jak
Dominik, więc nie piszę.
10 maj 18:15
Use: a ja rozwiazałem dla zera rezerwuje 3 miejsca z 5 czyli kombinacja 5 po 3, zostalo mi 3 miejsca
rezerwuje je dla liczby piec czyli 3 po 1 i zostala reszta liczb 82
wszystko wymnozam i wychodzi 1920 , mam nadziueje ze abedzie za to 3 pkt
10 maj 18:21
Kamcio :): Dominik, nie było potrzeby dzielenia na dwa przypadki. Po prostu miejsce dla 0 wybierasz na
C53 sposobów, dla 5 na C31 sposobów a pozostałe dwie cyfry na 82 sposobów, iloczyn tych
liczb da 1920
10 maj 18:24
Dominik: Kamcio, wiem. niemniej jednak pamietalem zadanie, do ktorego link dal PW i kojarzylem, ze sa 2
opcje z tym co jest pierwsza liczba.

co prawda nie do konca dobrze zapamietalem, ale wynik
dobry − to sie liczy.
10 maj 18:30
PW: Chciałem pokazać rozwiązanie − wzorzec. Tym samym sposobem podstawiając tylko inne liczby do
wzoru na |Z(n.k)| odrobinę zmodyfikowanego można rozwiązać zadanie o liczbach 11−cyfrowych
zawierających 4 zera i 3 siódemki itp.
Trudno jednak spodziewać się takiego podejścia (oderwania się od konkretnych liczb) od ucznia,
raczej tak się nie uczy w szkołach
10 maj 18:32