pomocyyy
kaśka: z cyfr 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 tworzymy liczby sześciocyfrowe. ile jest takich liczb w których 9
występuje dokładnie trzy razy i żadna z pozostałych cyfr nie powtarza się?
23 kwi 14:59
:): | | 9! | |
Rozumiem to tak... 10*10*10*9*8*7 = |
| *103 |
| | 6! | |
23 kwi 15:06
Dominik: | | | | | | | |
* 9 * 8 * 7 + | * 8 * 8 * 7 = | * 8 * 7 * 17 = | * 952 = 4 * 5 * 952 |
| | | | |
= 19040
23 kwi 15:07
:): A nie przepraszam.
Pomyliłem sie.
23 kwi 15:07
wredulus_pospolitus:
1)
| | | |
9 jest na pierwszym miejscu ... ile jest takich liczb? | *9*8*7
|
| | |
2)
| | | |
inne cyfra jest na pierwszym miejscu (ale nie 0) ... ile jest takich liczb? | *8*8*7
|
| | |
dodajesz i masz wynik
23 kwi 15:08
kaśka: odp jest 9520
23 kwi 15:08
wredulus_pospolitus:
Dominik −−− dwukrotnie wziąłeś pod uwagę możliwość wystąpienia '9' na pierwszym miejscu (lub
jej niewystąpienia tam)
23 kwi 15:09
Dominik: wiem, wlasnie widze. problematyczne dla mnie bylo umiejscowienie zera. twoje rozwiazanie daje
9520 i zgadza sie z odpowiedzia.
23 kwi 15:10
Dominik: no nic, najbardziej sie boje na maturze wlasnie kombinatoryki i prawdopodobienstwa i nie kryje,
ze mam z tym problemy.
23 kwi 15:11
kaśka: | | | | | |
a możecie mi powiedzieć dlaczego jest | i | ? |
| | | |
23 kwi 15:11
Dominik: wybierasz odpowiednio 2 lub 3 sposrod pieciu miejsc na ktorych umiescisz cyfre 9.
23 kwi 15:15
:): Dominik jesteś lepszy ode mnie.

Lepiej Ci pójdzie niż mi. XD
23 kwi 15:15
wredulus_pospolitus:
| |
... ponieważ jedna '9' zajmuje pierwsze miejsce ... więc zostaje 5 miejsc z czego 2 |
| |
zostają zajęte przez 9
| |
... ponieważ pierwsze miejsce na pewno nie jest zajętę przez '9' ... więc zostaje 5 |
| |
wolnych miejsc, do zajęcia przez trzy '9'
23 kwi 15:16
kaśka: dziękuje bardzo
23 kwi 15:18
PW: Tworzymy ciągi 6−elementowe, w których występują trzy cyfry 9 itrzy inne, różne między sobą.
Można to zrobić na
sposobów (wybieramy 3 miejsca spośród 6 i wstawiamy na tych miejscach 9, do każdego takiego
ustawienia wybieramy 3 różne cyfry spośród pozostałych 9 i przestawiamy je na 3! sposobów.
Nie jest to jeszcze rozwiązanie zadania − trzeba odjąć liczbę takich ciągów 6−elementowych
spełniających warunki zadania, w których na pierwszym miejscu stoi 0. Ciągów takich jest
(0 stoi na pierwszym miejscu, więc mamy do dyspozycji 5 miejsc, z których 3 przeznaczamy na
trzy cyfry 9, a na pozostałych 2 miejscach ustawiamy na wszelkie możliwe sposoby dwie spośród
8 pozostałych cyfr).
Odpowiedź: 6−elementowych ciągów (6−cyfrowych liczb) spełniających warunki zadania jest
20•7•8•9 − 20•7•4 = 20•7(8•9−4) = 20•7•68 = 9520
23 kwi 15:44
Mila:
Witaj
PW, mam wynik taki , jak Ty, a rozwiązałam tak:
−na pierwszą cyfrę wybieram jedną z {1,2,3,4,5,6,7,8}
−wybieram 3 miejsca na dziewiątki
− wybieram 2 różne cyfry z {0,......} ( 8 cyfr, bez tej co na pierwszym miejscu i bez 9}
+
− na pierwszym miejscu 9
−wybieram 2 miejsca na dziewiątki
− wybieram 3 różne cyfry z {0,......} (9 cyfr bez 9)
łącznie: 4480+5040=9520
=====================
23 kwi 17:06
PW: Mila, też pięknie, i czego się młodzi ludzie boją?
23 kwi 18:46
Mila:
No i nie czytają naszych rozwiązań.

I po co to robię?
Dobrze, że Ty przeczytałeś?
23 kwi 20:42
Radek: | | | | | |
Skoro 9 ma występować 3 razy to czemu w drugim przykładzie jest | a nie | ? |
| | | |
18 lut 22:40
Maslanek: Bo jedna dziewiątka ma ustalone miejsce, jest pierwszą cyfrą
18 lut 22:44
Radek: ?
18 lut 22:55
Mila: ?
18 lut 23:01
Radek: 22:40
18 lut 23:04