rozwiąż równanie
adm: logx−1 (2x2+4x−6)=2
równanie wychodzi sprzeczne , dlaczego ?
10 maj 17:03
ZKS:
Dziedzina ustalona?
10 maj 17:06
adm: no tak..
10 maj 17:08
adm: x>1, x≠2 i x∊(−∞,−3) U (1, +∞)
10 maj 17:10
ZKS:
Okej to teraz ustal dziedzinę skoro masz wyniki z założeń.
10 maj 17:12
adm: x ∊( 1, +∞) bez 2 ?
10 maj 17:13
akante: zał1 x>1
zał2 x≠2
zał3 2x
2+4x−6>0
| | −4−8 | | −4+8 | |
Δ=64 √Δ=8 x1= |
| x2= |
| x1=−3 x2=1 |
| | 4 | | 4 | |
x(−nieskonczonosc,−3) suma (1,+ nieskonczonosc)
dalej rozwiazujesz rowannie (x−1)
2=2x
2+4x−6 i sprawdzasz czy sie zgadza z dziedzinom
10 maj 17:14
adm: cholera, jak zwykle pomylilam sie przy delcie.

dzieki juz wiem wszystko
10 maj 17:16
ZKS:
Dziedziną.
10 maj 17:20
akante: zks dziedzinom ziom
10 maj 17:22
Technik: @Akante Dziedziną

ziom
10 maj 17:27
akante: technik dziedzinom ziom

twoje sie nie rymuje
10 maj 17:30
adm: omg xd
10 maj 17:32