matematykaszkolna.pl
Maturzyści! alfa i omega: Temat trochę mija się z matematyka ale chciałbym poznań wasze zdanie Jak tam się przygotowujecie na polski ustny? Z wyników opublikowanych przez cke z zeszłego roku zdawalność tego egzaminu wynosiła 99% przy średnim wyniku 70% to bardzo dużo w porównaniu do innych przedmiotów Jesteście jakoś super przygotowani na to czy idziecie tak na żywioł?
10 maj 16:53
Patryk: ja dopiero zacznę się uczyć mam tydzień, a ty jak ?
10 maj 16:54
alfa i omega: ja mam na wtorek, a narazie prawie nic nie umiem
10 maj 16:55
Patryk: a na ile stron A4 wypracowanie ?
10 maj 16:58
alfa i omega: A uczysz się tak żeby mówić dokładnie te 15 min? Bo za samą prezentacje nie ma nawet tych 30% wiec to chyba nie jest takie konieczne, i jak będę opowiadał z 10 min to chyba nic takiego się nie stanie?
10 maj 16:58
alfa i omega: 5,5 stron A4
10 maj 16:59
akante: 24 mam emotka wiec po angielskim ustnym sie poucze dopiero angielski mam 16
10 maj 16:59
Patryk: a myślę ,ze powiem to w około 10 minut,nie nastawiam się dokładanie na 15 minut,jak dojdzie stres to różnie może być.
10 maj 17:00
Patryk: a ja 3,5
10 maj 17:01
Patryk: znaczy A3 mam 3,5 strony
10 maj 17:02
alfa i omega: ja angielski mam 24. Ale mnie denerwują te ustne egzaminy najbardziej stresujące a najmniej się liczą
10 maj 17:02
Dominik: ja mam jutro. nie mam zadnej prezentacji, niewiele umiem − ale co to za problem zdobyc 6 punktow...
10 maj 17:09
alfa i omega: w sobote masz?
10 maj 17:12
Dominik: tak, jutro jest sobota.
10 maj 17:14
wojtek: o kurde, Dominik powodzenia w każdym razie. chyba że ten ustny jednak nie taki straszny. ja wypracowania nie mam skończonego, teraz po matmie się za to zacznę brać, nauczyć się nie problem. mam dopiero 21 albo 23
10 maj 17:27
alfa i omega: Wiecie czy w każdej pracy maturalnej musi być postawiona jakaś teza? A nie wystarczy samo omówienie tematu?
11 maj 14:34
az: Polski ustny...to jest sieka emotka W moim przypadku, to zacząłem się uczyć troche wcześniej. Wystarczyło, że czytałem prezentacje raz dziennie, przez około miesiąc. Ostrzeżenie − nie mów komisjii, że nie czytałeś lektury, bo wylecisz na bank.
11 maj 15:17
Dominik: na pelnym spontanie 18/20. emotka dobrze, ze sie nie uczylem, bo po co.
11 maj 16:02
Use: dominik a powiedz czy wszystko wyszło ci idealnie czy miałeś jakieś przerwy w mówieniu albo że np czegoś zapomniałeś i czy jest się w ogóle czego obawiać i jeszcze jakie pytania ta komisja zadaje ?
11 maj 16:05
Dominik: z 5 razy zamilklem, bo nie wiedzialem czego mowic (nie mialem zadnej tresci prezentacji, ktorej moglbym sie wyuczyc). wtedy czytalem cytat i jakos lecialo. pytania lekkie, np podac znaczenie finalowej sceny z tanga czy wskazac roznice miedzy kordianem a arturem z dramatu mrozka. trzeciego nie pamietam.
11 maj 16:10
Use: miedzy kordianem a arturem xd a niby jakie roznice Jeden wiem że był człowiekiem który walczył o zasady a drugi był poetą romantykiem który stał się póżniej wielkim patriotą . A jakie róznice niby podałeś
11 maj 16:15
Dominik: tfu, nie roznice, a podobienstwa. wskazalem milosc jako przyczyne kleski i dalej cos zmyslalem.
11 maj 16:16
alfa i omega: Dominik: A miałeś postawioną jakąś tezę?
11 maj 16:21
Use: no podobienstwa bardziej logiczne i faktycznie proste emotka ja mam motyw matki i jescze nie umiem , lekki stersik jest bo jeszcze nic nie umiem i nie wiem czy bede dal rade gadacx az 10 minut czy 15 a ty ile gadales >>
11 maj 16:21
Dominik: alfa i omega, we wstepie jedynie wprowadzilem pojecie tragizmu wraz z definicja i pojecie bohatera tragicznego. w zakonczeniu zaczalem od postawienia dwoch pytan, a nastepnie na nie odpowiedzialem. nie mam pojecia ile czasu mowilem, wydawalo mi sie, ze 5 minut. pewnie jak taki dobry wynik to rowno 15 minut.
11 maj 16:24
Use: a jak gadales to patrzyles sie na mordy egzaminatorow czy gdzies bladziles po suficie wzrokiem sd
11 maj 16:25
Dominik: co chwile wszystkich obczajalem. ale glownie gapilem sie na jedna kobiete, bo co chwile sie usmiechala oraz kiwala glowa i przez to czulem sie pewniej.
11 maj 16:27
Use: masakra kurde tez chcialby miec to juz za soba emotkaa angola zdawales juz ?
11 maj 16:27
Dominik: 22 maja mam, ale to czysta formalnosc. juz mam wakacje. zaraz ide, kolokwialnie mowiac, zachlac morde. nalezy mi sie badz co badz.
11 maj 16:29
Use: @dominik ty to masz fajnie że ci ta majca podeszła ja osobiście jestem zażenowany spodziewałem się zadań na których trzeba będzie użyć mózgu , niestety, pomyliłem sie przy wyliczaniu x dla
 1 
cosx=−

chyba przez pospiech, w zadaniu za 6 pkt tez się pomyliłem przy tych wzorach
 2 
vieta ( dokladnie nie wiem gdzie ale gdzies sie musialem machnac bo mi wyszlo ze x ∊ <0;1), i jeszcze ten nieszczesny trapez gdzie juz naprawde nie wiem dlaczego ale zrobilem taki blad ze sam sie sobie dziwie no ale nic, stres robi swoje, mam tylko nadzieje że dostane sie tam gdie chce na studia chociaż wątpiąca sprawa bo matura naprawde była łatwa reszte zadan mam dobrze, wyniki się zgadzają jednak też nie wiem jak oni to ocenia bo dużo o0czywistych rzeczy po prostu liczyłem w pamieci i nie pisałem aż tak krok po kroku, ale mysle ze to nie polski i punkty dostane wtedy za 9 dobrych zadan otrzymalbym 36 pkt ndo tego z funkcji kwadratowej z parametrem moze jakies 3 pkt bo zrobilem do konca normalnie tak jak bóg przykazał tylko sie gdzies musialem kropnąc a za trapez to nie licze juz bo szkoda gadac. Wiec maksymalnie moge mieć jakies 42 pkt żadna rewelacja
11 maj 16:38
Dominik: no byla banalna, ciezko bylo sie pomylic. zrobilem blad w pierwszym zadaniu, az sie pluje w brode.
11 maj 16:43
Use: wlasnie dominik w tym problem że pomylic sie bylo bardzo latwo, bo nie wiem jak ty ale ja osobiscie wole btrudniejsze zadania wtedy glebiej mysle i ciezko jest o blad natomniast na tej maturze nie bylo wlasciewe nad czym mytslec i to byl problem pozatym przez pierwszy kwadrans trzęsły mi sie rece bo wiedzialem o tym ze musze dobrze napisac a czas leci , no i niestety, szkoda tylko ze nie da sie tego wczesniej poprawic bo 100% powinmno z takiego gówna byc
11 maj 16:48
k20: Use, czyli z tego co piszesz będziesz miał ponad 80%. Taki wynik daje wstęp prawie wszędzie. jakie były progi w tamtym roku na Twój kierunek?
11 maj 16:51
Use: Chciałbyn sie dostac na Matematyke stosowaną na agh więc nie wiem czy dam rade , poza tym wiesz jak to jest z progami progi ustalaja chetni i ich ilosc na studia oraz procenty z matury a ja sie boje ze z takiej matury moga miec duzo procent wszyscy inni maturzyscii
11 maj 16:53
Nienor: A to nie masz co się bać Use jak masz ponad 80% to na pewno się dostaniesz na matmę na AGH. Zwykle problemy są bardziej ze zdaniem, ale jeśli piszesz, że wolisz te zadania na myślenie i jak siędziesz i wykujesz trochę algorytmów na początku, to dasz radę.
11 maj 16:56
Use: w tamtym roku prog wynisił 728 pkt a jest naliczany tak , że 1 % z angielskiego to jeden punkt z rozszerzenia 1 % to dwa punkty ja zdawalem tylko [popdstawe czyli maksymalnie moge miec gdzies z 50 pkt bo licze ze gdzies sie napewno pomylilem a matura rozszerzona zdana na 80 % liczy sie tak 80+2*(80−30)=180 i to mnozymy razy 4 czyli 180*4=720 +50 =770 moze sie udac tylko zalezy jak innym poszla i czy bede mial te 80 % emotka
11 maj 16:56
k20: w tamtym roku średni wynik był bodajże 50% więc w tym będzie podobnie emotka Sporo osób na tym forum (i innych matematycznych) deklaruje że będzie miało ponad 80%. Ale trzeba pamiętać, że są to osoby, którym na matmie zależy i które ją lubią, wiec nie ma się co sugerować, że wszyscy tyle będą mieli emotka
11 maj 16:59
Nienor: U mnie na fizyce był próg sześćset coś, ale to nie oznacza, że jak ktoś miał mniej to się nie dostał, po prostu nikt inny nie chciał. A ang podstawowego liczysz tylko na 50%
11 maj 16:59
Use: @nienor bo wiesz, generalnie wiem ze może nie jest to jakiż najbardziej kasiasty kierunek po którym zarabia się miliony, jednak kieruje się bardziej tym, co chciałbym przez te 5 lat studiów robić, a powiem szczerze ze zmagania z problemami matematycznymi i wytężanie umysłu sprawia mi przyjemność, więc myślę że to będzie dla mnie najlepsze , oczywiscie wiem że nie będzie kolorowo, że to nie liceum czy technikum i poziom zadań z rozszerzenia to nawet nie jest wstęp do tego co robi się na studiach, ale jednak mam chęci do tego żeby się nad tym rozczulać i siedzieć nawet po nocach emotka mam zamiar oczywiście przez wakacje w przerwie od pracy czy w weekendy ogarniać już analizę matematyczną ( granice, pochodne , różniczki, funkcje wielu zmiennych, i może macierze zależy jak się będę wyrabiał z tym ).No ale nic trzeba czekać na wyniki i liczyć na to że nie będzie wielu chętnych na matme stosowaną emotka
11 maj 17:03
asdf: nie srajcie sie tym polskim ustnym, byle zaliczyc − egzamin ustny z polskiego na większości uczelni technicznych nawet nie jest brany pod uwage
11 maj 17:05
Use: @nienor no tak licze jestem realistą, mysle że bede mial kilka bledow ze sluchania bo strasznie koles mial gruby glos z tej plyty i ciezko bylo go zrozumiec , przez momenbt gadala kobietka to juz bylo zdecytowanie lepiej cienki glos i tak sie nie niosło po sali emotka Generalnie angielski niewiele zmienia w tej punktacji najważniejsza jest matematyka i pluje sobie w brode że tak się pomyliłem w tych dwóch zadaniac ale jakbym dostal sie tam gdzie chce to nawet moge miec 60 % z matury bo prawda jest taka ze matura pelni wiedzy nigdy nie sprawdzi duzo zalezy od farta ( myslę że jakby dali zadania np z jednokładności to dużo ludzi mogłoby się na tym wyłożyć a tak to nie było gdzie )
11 maj 17:08
asdf: @Use etrapez: http://www.etrapez.pl/ troche teorii: http://www.etrapez.pl/blog/ Analiza matematyczna 1 − cała seria: http://www.youtube.com/watch?v=HrFV1NjGP-Y i książki: Analiza Matematyczna w Zadaniach Tom 1,2 − Krysicki, Wlodarski Tom pierwszy nawet powinien wystarczyc, jak go dobrze opanujesz to 5 masz na koniec semestru emotka Etrapez jest przydatny, ale, np. u mnie na analizie te przyklady byly za proste, wiec radze sie bardziej kierowac książką: Krysicki, Włodarski (chociaz nie wszystkie zadania, bo niektore z tej książki − np. z gwiazdką radze omijać − chyba, ze jestes olimpijczykiem emotka )
11 maj 17:11
Use: @asdf właśnie wstyd się przyznać ale eTrapeza już ściągnąłem z neta ( wiem że to nie moralne itd ) ale niestety póki co nie stać mnie na to żeby zakupić oryginały ewentualnie w razie podziękowania to mu najwyżej wyśle jakieś pieniądze na konto albo zamówię jego płyty w oryginale , jednak póki co wiecie jak to jest z pieniędzmi zaraz po technikum, wiec, Etrapeza mam prawie wszystkie wykłady i myślę że na początek właśnie ogarne sobie jego filmiki i wszystkie zadania jakie tam dołącza a pózniej jak juz będę miał zarys to zaczne robić książki emotka
11 maj 17:17