Funkcja
bezendu:
Funkcja f każdej liczbie rzeczywistej x przyporządkowuje największą liczbę parzystą mniejszą od
x
a) oblicz f(π) i f(10)
b) Podaj zbiór wszystkich wartości miejsc zerowych funkcji f
c) Określ zbiór wartości funkcji f
a) f(π)=2
f(10)=8
b i c mam problem

Podpowie ktoś ?
10 maj 11:23
Kaja: wydaje mi się, że w b) będzie to przedział (0,2>
10 maj 11:26
Kaja: a w c) chyba zbiór wszystkich liczb parzystych
10 maj 11:27
bezendu: Ale jak to zrobić
10 maj 11:29
Kaja: no pomyśleć. chyba nie bardo idzie to wyliczyć
10 maj 11:33
bezendu:
10 maj 11:36
bezendu: podpunkt c ) to już wiem, że zbiór liczb parzystych
10 maj 11:36
Kaja: no a w b)? no kiedy f(x)=0? no muszą to być liczby ≤2. np dla 2,5 już będzie wartość 2, a dla
np.−0,5 będzie f(−0,5)=−2, f(0)=−2
10 maj 11:43
rex: Wzór funkcji: f(x)=2*[x/2], gdzie zapis […] oznacza część całkowitą
10 maj 11:47
bezendu: ale czemu od zero jest przedział otwarty ?
10 maj 11:47
rex: f(x)=0 dla x należącego do przedziału <0, 2)
10 maj 11:52
Jack:
bo f(0)=−2
10 maj 11:52
rex: f(x)=0 dla x należącego do przedziału <0, 2)
10 maj 11:52
Kaja: a jaka jest największa liczba parzysta mniejsza od 0? no chyba −2. dlatego otwarty w 0
10 maj 11:53
Kaja: a w 2 powinien byc przedział domknięty, bo największa parzysta mniejsza od 2 to 0
10 maj 11:54
bezendu: ok już wszystko jasne

dziękuje
10 maj 11:54
Kaja:
10 maj 11:55